В Бережанах відбувся круглий стіл в честь відзначення 500-річчя Реформації (Відео)

В Бережанах відбувся круглий стіл в честь відзначення 500-річчя Реформації (Відео)

26 травня в м. Бережани відбувся круглий стіл на тему: «Вплив Реформації на формування Західної цивілізації та її актуальність для України у  ХХI столітті». Захід відбувся на базі Бережанського краєзнавчого музею.

Розпочав круглий стіл Микола Проців – науковий співробітник Бережанського Краєзнавчого музею, він привітав учасників і зробив вступ до теми круглого столу.

Далі до учасників звернулися з вітанням представники міської та районної влади, заступник міського голови – Олег Захарків та Керуюча апаратом райдержадміністрації Марія Думанська.

500 річчя Реформації

Головним доповідачем круглого столу був Професор Українського католицького університету Михайло Черенков. Він розповів про Реформацію, про її ключові ідеї, та у чому її важливість. Михайло сказав, що саме Реформація, яка почалася від протесту католицького ченця Мартіна Лютера, найбільше вплинула на формування Західної цивілізації, до якої так зараз прагне Україна. Найбільш цікаво було почути чим Реформація може стати актуальною для нас українців, які живуть у 21 столітті. Професор звернув увагу, що кризову ситуацію у той час змінив не просто протест Лютера, а повернення до основ християнства, особиста віра, читання Біблії і святе і побожне життя у різних сферах буття. Ці речі можуть і сьогодні змінити наше українське суспільство.

У сучасній соціокультурній ситуації протестантизм стає важливим чинником розбудови громадянського суспільства в Україні та її входження до європейського цивілізаційного простору.

Присутність протестантських церков є значним фактором європейського культурного впливу, інтеграції у світові християнські процеси, гармонізації міжконфесійних взаємин, трансляції норм та ідеалів демократичної культури.

У структурі громадянського суспільства, яке формується в Україні, протестантські спільноти не претендують на особливий суспільно-політичний статус, але при цьому виконують важливі благодійні та духовно-виховні функції.

Після виступу д-ра Черенкова відбулося обговорення, яке модерував Микола Харламенков – магістр політології, координатор проектів ГО “Східноєвропейська Реформація”.

500 річчя Реформації Бережани

Активну участь в обговоренні брав Отець Михайло – декан Греко-католицької церкви м. Бережани. Він розповів про свій досвід співпраці з протестантами у Німеччині та військовими капеланами з США.

Другу частину круглого столу було присвячено локальній історії Бережанщини і її дотичність до Реформації. Володимир Парацій – завідувач науково-дослідного відділу ДІАЗ, присвятив свій виступ родині Сенявських, яка була власником м. Бережан кілька століть і мала безпосереднє відношення до протестантизму. Є факти, які свідчать про те, що Микола Сенявський був протестантом. Згідно з декотрими дослідниками, перетворив замковий костел на збір кальвіністів. Його дружина була родичкою великого князя Радзівіла, який був ідейним кальвіністом.

Підняття цієї теми на круглому столі виявило, що історія м Бережан, особливо її протестантське минуле, малодосліджена, сподіваємось, що це стане поштовхом до того, що ця тема зацікавить науковців, і вони зможуть відкрити багато цікавого з минулого.

Круглий стіл «Вплив Реформації на формування Західної цивілізації та її актуальність для України у  ХХI столітті» пропонує:

  • Рекомендувати Протестантським церквам м. Бережани та Бережанського району зібрати матеріали та написати історію своїх громад, щоб вона стала доступною і відомою для громадськості.
  • Запропонувати усім релігійним громадам різного конфесійного спрямування створити міжцерковну раду з числа священнослужителів різних церков для координації діяльності та відстоювання християнських цінностей в суспільстві.
  • Запропонувати церквам міста, міській та районній владі спільно організувати і провести Молитовний сніданок 19 червня 2017 року, і в подальшому робити це періодично кілька разів на рік.
  • Рекомендувати Бережанському краєзнавчому музею, ДІАЗу, зібрати матеріали, пам’ятки історії протестантського руху на Бережанщині, створити експозицію, присвячену протестантизму, вивчити історію його появи, діяльності та сьогодення і представити її для суспільства.
  • Рекомендувати протестантським церквам більш активно долучатися до державотворення.  Та використовувати українську мову у своїх богослужіннях.

Тут можна завантажити книгу про Реформацію: Небезпечна ідея християнства

Тут можна завантажити книгу: Історія Релігії в Україні. Том 5. Протестантизм.

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.