В Бережанах вперше на Тернопільщині відбувся молитовний сніданок

В Бережанах вперше на Тернопільщині відбувся молитовний сніданок

19 Червня в м. Бережани відбувся перший молитовний сніданок на Тернопільщині. Серед учасників – народний депутат України Павло Унгурян, директор департаменту соціального захисту населення ОДА, депутат обласної ради Вадим Боярський, начальник управління охорони здоров’я ОДА Володимир Богайчук. Владу міста представляв Голова РДА Володимир Петровський та секретар міської ради Петро Гончар. В молитовному сніданку взяли участь священнослужителі різних церков і конфесій міста та області.

В заході взяли участь медики, освітяни, представники культури, соціальної сфери, депутати місцевих рад, військові, учасники АТО, капелани, представники бізнесу та інші. Усіх об’єднала спільна молитва за український народ, владу, а також мирне вирішення військового конфлікту на Сході України.

Головним гостем був народний депутат України Павло Унгурян. Він є головою міжфракційного депутатського об’єднання «За духовність, моральність та здоров’я України», яке було створене для ініціювання, підтримки та прийняття законів, спрямованих на зміцнення моралі та духовного відродження українського суспільства.

Павло Унгурян у своєму виступі розповів про історію молитовних сніданків у світі та в Україні.

«На проведення молитовних сніданків надихнула Біблійна історія у 21 розділі Євангелія від Івана. Ісус запросив кількох своїх друзів приєднатися до Нього за трапезою на березі Тиверіадського озера. Під час цього сніданку Він показав великодушність Бога через багатий улов риби у нерибному місці; любов – через спілкування з Петром, який перед тим зрікся його; а також виключну важливість загальних зустрічей, під час яких можна разом розділити їжу, спілкуватися та молитися».

А традиція проводити молитовні сніданки з’явилася у США. Організований вперше Президентом США Дуайтом Д. Ейзенхауером у 1953 році, Національний молитовний сніданок сьогодні об’єднує силою молитви людей різних національностей, релігій та політичних орієнтацій. Ця важлива та натхненна подія щороку об’єднує понад 5000 гостей, серед яких представники більш ніж 130 національностей з усіх континентів, нагадує учасникам: «Те, що об’єднує нас, значно більше того, що нас розділяє».

В Україні молитовні сніданки проводяться з 2011 року. В них беруть участь народні депутати, урядовці, керівники релігійних спільнот, дипломати іноземні парламентарі. У 2016 році у молитовному сніданку взяв участь президент України Петро Порошенко. Традиційно молитовні сніданки в Україні проходять під патронатом Голови Верховної Ради України.

З словом привітання до учасників звернувся Голова РДА Володимр Петровський. Він підкреслив особливу важливість єднання навколо молитви в умовах військової агресії на Сході України.

«Сила армії, як не парадоксально, не в танках, кулях, чи в автоматах, а в Божій силі і Його захисті. Тільки Господь міг стримати зло і зупинити наступ до зубів озброєного ворога у момент, коли у нас не було ні армії, ні зброї».

Секретар Міської ради Петро Гончар звернув увагу, що Бережани здавна славляться толерантністю і терпимістю між різними конфесіями в християнстві. Адже поруч знаходиться Греко-католицький храм, католицький костел і Вірменська церква.

«Християни усіх конфесій мають об’єднатися і виступити разом проти загроз лібералізму. Адже сьогодні є намагання підмінити християнські цінності, на яких була збудована Європа, на якісь інші поняття».

Вадим Боярський та Володимир Богайчук говорили про важливість молитви для державних чиновників. Адже щодня потрібно приймати складні рішення, які потребують мудрості і виваженності.  Медична реформа, яка зараз відбувається, ставить виклики перед нашим суспільством і покладає велику відповідальність на тих, хто має її впроваджувати.

Програма молитовного сніданку була орієнтована на молитву. Після виступу представників влади усі разом молилися, щоб Господь благословив владу на місцях, центральну владу, за різні органи влади.

Серед учасників молитовного сніданку був також військовий капелан – Андрій Ковальов. Він впродовж двох років ніс капеланське служіння в 36 бригаді морської піхоти. Капелан розповів про те, що солдати мають велику потребу в духовній опіці.

Учасники молитовного сніданку молилися за мир, за збройні сили, щоб Господь змилосердився над нашим народом, підтримав сім’ї загиблих, поранених, сім’ї військових, які зараз находяться на передовій.

У заході прийняли участь священнослужителі  різних церков міста та області. Старший пресвітер об’єднання Української церкви ХВЄ в Тернопільській області Віталій Яцюк, голова Тернопільського обласного об’єднання ЄХБОлег Цикра, священик Римсько-католицької церкви Андрій Ремінець, пастор харизматичної церкви «Любов і зцілення» Володимир Панчак, пастор церкви Спасителя Христа м. Бережани – Антон Погодич,  диякон церкви ХВЄ Роман Вихрущ, та Анатолій Якобчук – пастор церкви ЄХБ м. Бережани. Усіх об’єднала спільна молитва за український народ, владу, а також мирне вирішення військового конфлікту.

Варто додати, що ініціаторами і організаторами заходу були церкви різних конфесій міста Бережан.

Сподіваємось що в майбутньому проведення молитовних сніданків стане доброю традицією, яка зможе об’єднати усіх навколо молитви за успіх і добробут нашого народу, нашої держави, нашого міста.

Анатолій Якобчук

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.