Бережанська церква Преображення відсвяткувала Свято Подяки

Бережанська церква Преображення відсвяткувала Свято Подяки

В євангельських церквах є добра традиція святкувати Свято Подяки Богу за врожай. З нагоди цього, 22 жовтня в Бережанській церкві «Преображення» відбулося урочисте богослужіння.

Стіл був прикрашений відбірними плодами, фруктами і овочами, які щедро вродили цього року. Ця наочність яскраво демонструє Божу щедрість і Його благословіння, мотивує дякувати за Його турботу про наше життя.

В богослужінні взяли участь гості з Дубенської церкви ЄХБ. Молоді брати поділилися з присутніми роздумами над словом Божим. Головною темою проповідей була тема вдячності.

Едуард Черняк говорив про важливість вдячності, про те, яку роль вдячність відграє у житті людини.

Євген Роздобутько звернув увагу на щедрість. Християни мають бути щедрими. Що означає бути щедрим? Як бути щедрим у біблійному розумінні.

Олександр Пахай побудував свою проповідь на основі 22 Псалму, де йдеться про усвідомлення автором Божої опіки у житті. Головною ідеєю проповіді було те, що від Бога потрібно приймати не лише те, що вважаємо добрим. Іноді те, що вважається для нас важким і незрозумілим є благословенням.

Дивитися відео проповідей

За що потрібно бути вдячним Богу (Олександр Пахай)

Чому важливо бути щедрим (Євген Роздобутько)

Вдячність – проповідь (Едуард Черняк)

Гості з Дубна багато співали, прославляючи Господа своїми голосами і музикою.

Дивитися відео пісень Дубенчан

Свято Подяки – це гарна можливість нагадати собі про важливі речі. Про те, що не все залежить від наших здібностей і зусиль. Більша частина – це Божа робота, Божі благословіння, Боже забезпечення.

Бог у Старому Завіт повелів святкувати Свято Подяки за жнива. Ізраїль щороку мав відзначати це свято двічі на рік, на початку достигання зернових – весною і після закінчення збору врожаю – осінню.

Як з’явилась традиція відзначати Свято Подяки

Своїм корінням це свято сягає глибини американської історії, аж до найперших переселенців із Англії,що прибули до берегів Америки в 1620 році на знаменитому тепер судні “Мейфлауер”. Вони висадились після важкого плавання по штормовому океану у нинішньому штаті Масачусетс морозного листопадового дня і заснували Плімутську колонію.

Більше половини із приблизно сотні прибулих не змогли пережити сувору зиму і загинули від холоду, голоду і хвороб. Ті, що вижили, заснували колонію і навесні з допомогою місцевих індійців, перж за все Скванто, які навчили їх, які культури і яким чином вирощувати на цьому непривітному кам’янистому ґрунті, приступили до обробки землі. Нагородою за їх зусилля став неочікуванно щедрий врожай. Перший губернатор колоністів У. Бредфорд запропонував провести день подяки Господу. На свято восени 1621 року отці-пілігрими запросили вождя і ще 90 індійців того племені, яке допомогло їм вижити у незнайомих умовах. Ця трапеза, розділена з індійцями, і стала першим святкуванням Дня подяки. Надалі колоністи відзначали щедрий врожай святкуваннями подяки від випадку до випадку.

Після завоювання незалежності і виникнення єдиної держави США перший президент країни Дж. Вашингтон запропонував відмічати День подяки як національне свято щорічно 26 листопада.

Християни в Україні теж святкують у своїх церквах День подяки в одну із неділь жовтня. На урочистому служінні вони дякують Богові за дари землі, які Він послав для нас, за плоди, які вона принесла, за хліб, за чисту воду і за Слово Боже.

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.