10 речей, які кожен повинен знати про баптистів

10 речей, які кожен повинен знати про баптистів

Баптисти: це одна з найвідоміших деномінацій у протестантському християнстві та влучно названа на честь основної віри у хрещення віруючого, коли людина вирішує публічно проголошувати свою віру в Христа шляхом хрещення.

Ось 10 речей, які варто знати про баптистів та їхні вірування

1. Існує кілька різних думок щодо походження баптистської церкви

За словами Брюса Гурлі, який обіймав посаду виконавчого директора Товариства баптистської історії та спадщини, існує чотири відомі думки щодо походження баптистів. По-перше, баптисти виросли з англійського сепаратистського руху. У 16-18 століттях  християни-протестанти відокремилися від англіканської церкви. Це найбільш прийнятна точка зору, і найдавнішою баптистською церквою вважається церква 1609 року в Амстердамі.

Друга думка стверджує, що баптисти походять від англійського сепаратизму і зазнали значного впливу анабаптистів або голландських менонітів.

2. Баптистська церква виникла в 17 столітті в Америці

В Америці колишній член англіканської церкви Роджер Вільямс відокремився від чиновників у колонії Массачусетської затоки через свою віру в функції церкви. У 1638 році він заснував першу баптистську церкву в Америці на не колонізованому Род-Айленді. Приблизно в той же час у Род-Айленді англієць Джон Кларк заснував баптистську церкву. Пізніше ці двоє отримали грамоту від короля Карла II, яка гарантувала релігійну свободу в Род-Айленді.

За даними American Baptist Churches USA, до 1790 року в Америці було 35 баптистських асоціацій і близько 560 служителів. За оцінками, у штатах було близько 750 церков і 60 000 баптистів. Історики кажуть, що віра баптистів у релігійну свободу мала значний вплив на формування першої поправки до Конституції.

3. Баптистські церкви розбиті на різні субденомінації

У Сполучених Штатах найбільшу групу становить Південний баптистський конвент. Станом на 2015 рік група налічувала понад 15 мільйонів учасників. Південні баптисти, які розділилися з північними баптистами, заснували Конвент у 1845 році в Джорджії з питання рабства.

Інші філії включають менші консервативні організації (такі як Американські баптистські церкви США, Генеральна конференція баптистів і Генеральний з’їзд баптистів Техасу) баптистських церков і незалежних баптистських церков, які не є частиною ієрархічної структури чи керівного органу. Ця група виникла наприкінці 19- го та на початку 20 -го століть і складається з віруючих, які хотіли дотримуватися більш консервативної доктрини.

Існує Всесвітній баптистський альянс, який включає близько 200 баптистських організацій і з’їздів. Однак Конвенція південних баптистів вийшла з Альянсу у 2004 році через проблеми гомосексуалізму та жінок у духовенстві.

4. Головним віровченням баптистської церкви є Хрещення

Баптистська церква вірить у хрещення лише після того, як людина визнає Христа своїм Спасителем. Хрещення символізує очищення від гріхів. Деякі церкви використовують окроплення водою як хрещення, але більшість практикує повне занурення, коли кандидат повністю занурюється у воду. Це символізує власне хрещення учнів, як зазначено в Івана 3. Ця практика також походить від Римлян 6, де сказано, що християни «поховані з Ним через хрещення в смерть, щоб, як Христос воскрес із мертвих славою Отця, так і ми могли жити новим життям».

Хрещення не є обов’язковою умовою для спасіння, і багато церков не підписуються на хрещення немовлят. Натомість хрещення в баптистській церкві є публічним виявом віри. «Хоч це особисте, але не приватне», — йдеться в статті з журналу Південних баптистських з’їздів. «Такий акт послуху насправді прояснює їхнє свідчення і відкриває двері для служіння в церкві».

5. Баптисти традиційно твердо вірять в біблійний авторитет

З моменту виникнення церкви баптисти казали, що Біблія є єдиним авторитетом для християнської віри та практики. Баптисти вірять, що Біблія є єдиним авторитетом, оскільки вона божественно натхненна або має божественну природу.

2 Тимофія 3:16-17 є часто цитованим прикладом того, чому баптисти твердо вірять у Біблію. У віршах сказано: « Усе Писання натхнене Богом і корисне для навчання,докоряючи, виправляючи та навчаючи в праведності, щоб Божа людина була до всякого доброго діла готова».

Святий Дух надихнув Біблію і дав людям силу записувати правду про Бога та давати вказівки щодо того, як застосовувати Біблію в християнському житті. Деякі баптистські церкви можуть не погоджуватися з певними практиками, але багато хто каже, що Біблія є їхнім єдиним авторитетом.

6. Баптисти мають різні переконання щодо кальвінізму та армініанства

Кальвінізм і армініанство часто вважають основним поділом у протестантській церкві. Кальвінізм названий на честь Жана Кальвіна, теолога і пастора часів протестантської Реформації. Основним принципом кальвінізму є приречення, де деякі люди приречені бути спасенними. Тобто Бог вирішив долю деяких зі спасінням по благодаті. Інші призначені на прокляття через свій первородний гріх.

У армініанстві, названому на честь Якова Армінія, вчення говорить, що Бог вибрав нас, щоб принести спасіння всім, і люди мають можливість приймати рішення щодо віри.

Навіть серед кальвінізму та армініанства в баптистській церкві існують різні вірування та багато розмов про це. Сама Південна баптистська конвенція провела багато конференцій, присвячених давній протестантській дискусії.

7. Вечеря Господня є символічним актом послуху

У баптистській церкві Вечеря Господня, також відома як причастя, є символічною практикою, призначеною для вшанування смерті Ісуса. Причастя не є необхідним для спасіння.

Ця практика походить від Тайної вечері Ісуса зі своїми учнями. Під час трапези подавали прісний хліб і вино. Хліб символізує чистоту Христа, а вино (іноді виноградний сік) символізує кров Христа, яка була пролита за Його народ.

Вечеря Господня має на увазі спогад про жертву Христа на хресті. На відміну від інших деномінацій християнства, таких як католицька церква, Вечеря Господня — це не буквально кров і тіло Христа.

У баптистських церквах немає встановленого календаря для участі у Вечері Господній, але щоразу, коли це практикується, це має бути часом відданості та молитви. У багатьох церквах усі можуть брати участь у Вечері Господній.

8. Баптисти настійно заохочують євангелізацію та місіонерську роботу

У відповідь на заклик Христа «робити учнями всі народи» багато баптистів заохочують місіонерську роботу та можливості євангелізації. Баптисти кажуть, що мільйони людей у ​​всьому світі не чули про Ісуса, а євангелізація — це місія поширення Христового послання. Євангелізація має довгу історію в баптистській церкві. За даними Американських баптистських церков США, історики використовували книги, трактати та інші ресурси для євангелізації ще в 1824 році.

Події колишнього євангеліста Біллі Грема надихнули хвилі нових євангелізаційних конференцій і конгресів, які залучають мільйони людей. Місцеві баптисти заохочують один одного відкрито ділитися своєю вірою та нести послання Христа своїм сусідам, на роботі, у школах та на інших повсякденних заходах. Баптисти вірять у «покликання» ділитися євангелією, і в багатьох церквах баптисти вчаться адаптувати свій підхід, щоб краще доносити послання Христа.

9. Баптисти є прихильниками релігійної свободи

Приєднуючись до Томаса Джефферсона, ранні баптисти твердо дотримувалися погляду, який підтримував релігійну свободу  Зазнаючи певних переслідувань за власну віру в хрещення віруючих, баптисти терпіли штрафи, переслідування, а іноді й ув’язнення. У Массачусетсі, наприклад, у 1645 році колонія заборонила баптистів, назвавши їх «порушниками церков у всіх місцях», відповідно до Комісії з етики та релігійної свободи Південної баптистської конвенції.

У відповідь на це переслідування баптисти пізніше допомогли вплинути на першу поправку. Рання церква вірила в відокремлення церкви від держави, щоб релігійна свобода була доступна для всіх і кожен міг вільно практикувати, як вважає за потрібне. У Першій поправці баптисти підтримували «вільне сповідування релігії», а не «національного пастора».

10. Близько 50 мільйонів американців сповідують баптизм

Згідно з дослідженням Pew Research Center у 2014 році, баптисти становлять майже 16 відсотків дорослого населення Америки. Лише в Південній баптистській конвенції налічується близько 46 500 церков і близько 15 мільйонів членів цих церков. У 2016 році в Південній баптистській конвенції було повідомлено про 280 000 хрещень. У мережі Американської баптистської церкви США налічується близько 5000 конгрегацій і близько 1,3 мільйона членів.

У звіті Pew Research Center за 2015 рік говориться, що 36 відсотків євангельських протестантів ідентифікують себе з баптистськими деномінаціями.

Відповідно до звіту за 2016 рік, у Всесвітньому альянсі баптистів, найбільшій організації баптистів у світі, близько 48 мільйонів є членами альянсу.

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.