В Бережанській церкві «Преображення» відзначили Свято Подяки

В Бережанській церкві «Преображення» відзначили Свято Подяки

В Бережанській церкві «Преображення» в неділю 16 вересня відсвяткували Свято Подяки Богу за врожай. Родзинкою святкування був приїзд та участь в богослужінні квартету з Дубенської церкви ЄХБ.

Святкування розпочалося з пісень прославлення, у яких йшлося про вдячність Богу. Потім участь в програмі взяли гості з м. Дубно, було виконано багато пісень, які радували слух усіх присутніх і прославляли Господа.

Свято жнив

Головною ідеєю проповіді Едуарада Черняка (керівника молоді церкви ЄХБ м. Дубно) була думка про те, що життя з Богом асоціюється з достатком, радістю, гарними стосунками, а без Бога: тимчасовими веселощами, корисливістю, зрадою, втратою мрій, розчаруванням і моральним занепадом. Проповідь була побудована на основі притчі Ісуса Христа про блудного сина.

Ідея святкування Свята Подяки має глибоку біблійну основу.

Біблійна історія свята

Свято Подяки бере свій початок ще понад 3500 років тому. Саме тоді, після визволення з єгипетського рабства, Бог заповідав ніколи не забувати про вдячність: «Стережися, щоб, коли ти будеш їсти й наситишся, і добрі доми будуватимеш, а худоба твоя велика та худоба твоя мала розмножиться, і срібло та золото розмножаться тобі, щоб не забув ти Господа, Бога свого, щоб ти не сказав у серці своїм: Сила моя та міць моєї руки здобули мені цей добробут» (Повт. Зк. 8:11-14).

Вдячність – це чисте серце, це запорука благословення та довголіття народу, це дух перемоги. Тож юдеї трималися заповіді Господньої, святкуючи Свято жнив. За часів християнства це стало добрим прикладом і для інших народів.

Свято Подяки в Україні

Свято Подяки в Україні

Віряни українських протестантських євангельських церков святкують Свято жнив в Україні вже майже 100 років. А 3 бeрeзня 2016 року на зустрічі Всeукраїнської Ради Цeрков із Прeзидeнтом України була прeдставлeна концeпція провeдeння Дня подяки Богові на загальнонаціональному рівні. І хоча рішення по цьому питанні не прийнято ще й досі, 17 вересня 2017 року, в рамках відзначення 500-річного ювілею реформації, вшанування якого було офіційно підтримано і Українською державою, відбулося грандіозне святкування Дня Подяки на Хрещатику. Урочистості на головній вулиці столиці, співорганізаторами яких виступила і Рада євангельських протестантських церков, зібрали, за деякими підрахунками, до півмільйона українців. Востаннє така кількість громадян збиралася у центрі Києва тільки під час Євромайдану. Та цього разу людей об’єднала не політика, а бажання подякувати Богу та помолитися за мир.

вдячність

2018 року Свято подяки відбудеться 23 вересня на Хрещатику. Планується участь зірки Голлівуду Стівена Болдвіна, чемпіона світу з боксу Менні Пак’яо, мотиваційного спікера Ніка Холла, відомого британського співака Мартіна Сміта.

Відео пісень можна подивитися тут: https://berezhanychurch.com/video/

Проповідь Едуарда Черняка

 

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.