9 Вересня, 2018

Коли в життя приходять сумніви

Коли в життя приходять сумніви

Сумнів – це не здатність прийняти рішення. Сумніви – це надокучливе відчуття, яке постійно руйнує плани.Що таке сумніви? Чому ми сумніваємося? Як долати сумніви?

З цим відчуттям зустрічався кожен і то не один раз. Коли воно приходить, ми стаємо не рішучими, не визначеними, розгубленими, невпевненими.

Його можна пережити в магазині. Коли ви маєте намір щось придбати. Воно перед вашими очима, ви хочете його придбати, але щось не дає. Ви невпевнені в його справжності. Ви підозрюєте, що у ваших руках підробка.

Його можна пережити в дорозі. Коли ви їдете за кермом по невідомій дорозі. Ви не знаєте, яке покриття, не знаєте чи є ями на дорозі. Ви не впевненні, що повернули у той поворот. І щось в середині, змушує вас зупинитися, вийти на вулицю і питати прохожих, чи у правильному напрямку ви рухаєтеся.

Це почуття можна відчути у момент, коли ви ставите перед собою ціль, і чуєте людей, які кажуть:

  • Ти що з себе корчиш?,
  • Це не можливо
  • Забудь про це.

Сумніви – це не здатність прийняти рішення. Це стан у якому, людина не може визначитися – вірити не вірити, довіряти чи не довіряти, робити чи не робити. Сумніви – це надокучливе відчуття, яке постійно руйнує плани. Це диверсант, який капля за каплею висмоктує вашу енергію. Це те, що позбавляє спокою. Через нього опускаються руки. Сумніви – друг чи ворог? Що про це пише Біблія?

Луки 7:18-23

18   І сповістили Івана його учні про все це. Тож покликавши двох зі своїх учнів, Іван

19  послав їх до Господа запитати: Чи Ти Той, Хто має прийти, чи нам чекати на іншого?

20 Прийшовши до Нього, мужі сказали: Іван Хреститель послав нас до Тебе запитати, чи Ти Той, Хто має прийти, чи нам чекати на іншого?

21 Саме тоді Він оздоровив багатьох від недуг та мук і від злих духів, і багатьом сліпим повернув зір.

22  Тож Він сказав їм у відповідь: Ідіть і сповістіть Іванові, що ви побачили й почули: сліпі прозрівають, криві ходять, прокажені очищуються, глухі чують, мертві воскресають, бідним звіщається Євангеліє;

23 блаженний той, хто через Мене не спокуситься!

Іван переживає вкрай складний періоду своєму житті. Він впродовж тривалого часу знаходиться в ув’язненні. Цар Ірод посадив Івана за те, що той сміливо докоряв царя у його гріхах. Коли ти в складних обставинах життя, то вони часто складні не по причині зовнішніх незручностей, а тому, що в нас боротьба всередині. Іван як ніхто інший знав, ким є Ісус. Ще в утробі матері, він затріпотав від радості в присутності, ще не народженого Спасителя. Ще до того, як Ісус зробив Своє перше чудо Іван публічно заявляє: що то Агнець Божий. Він хрестить Ісуса, бачить Духа Божого, чує голос з неба. І незважаючи на це, Іван знаходячись у в’язниці надсилає до Ісуса, своїх учнів щоб запитати: Чи справді Ісус – Месія, який має прийти? Один з найпотужніших Божих пророків і служителів переживає кризу віри. Він повністю у полоні сумнівів.

  • Що ця історія може навчити нас?
  • Що таке сумніви?
  • Чому ми сумніваємося?
  • Як долати сумніви?

Що таке сумніви?

19  послав їх до Господа запитати: Чи Ти Той, Хто має прийти, чи нам чекати на іншого?

Що таке сумніви?

В основі слова сумніви є слово два. Сумніватися – це проявляти нерішучість, вірити  і не вірити одночасно. Сумніватися – це бути на роздоріжжі. Ця роздвоєність – є суттю сумнівів і найбільша проблема. Проблема сумнівів не у зовнішніх обставинах, а в роздвоєності серця. Сумніватися – це знаходитися у двох таборах одночасно. Це сидіти в двох човнах одночасно. Це людина, у якої серце поділене навпіл.

Сумнів це стан людини, яка розривається в стані вибору і не здібна прийняти рішення.

Відповідно сумніви у вірі – це непорозуміння з самим собою. Недостача твердих і чітких переконань.

Ситуація Івана

Давайте поглянемо на ситуацію у якій проявилися сумніви Івана. Іван, сидить у в’язниці. Все чим він живе, це те що він може почути від своїх учнів. Одного разу вони приходять до нього і розповідають йому про те, що Ісус допомагає іншим. Він зцілив слугу чужинця, а це ось взагалі воскресив хлопця. Іван був не просто здивованим тим, що робив Ісус, він не міг збагнути, чому Ісус допомагає іншим у той час, як Іван гниє в темниці. Іван був вірний у тому, що йому було доручено. Він успішно робив своє служіння. Як Бог може дозволити залишатися в ув’язненні? Іван не міг зрозуміти того чим займався Ісус. Іван був великим Божим чоловіком, але так усі ми був недосконалим. Іван не приховує свого страху і своїх сумнівів, він надсилає своїх учнів, щоб ті поставили пряме запитання Ісусу.

Коли ми визнаємо, що сумніваємося – ми починаємо перемагати сумніви.

Між сумнівом і невір’ям є суттєва відмінність. Це не одне і те саме. Сумнів – це питання розуму:

  • Ми не розуміємо чогось
  • Ми не розуміємо, що робить Бог
  • Ми не розуміємо, чому Бог допускає щось у житті

Невірство – це свідома відмова вірити в Боже слово і коритися тому, що Бога каже.

У випадку Івана його сумнів це не наслідок невірства, це наслідок важких обставин у житті. Іван щиро хоче допевнитися і знати відповідь. Чи Ісус дійсно Месія, чи його служіння було помилкою.

Між вірою і сумнівами можна провести паралель як між сміливістю і страхом. Не страх, а боязливість протилежне сміливості. Страх не обов’язково може позбавити людину сміливості. Ситуація з вірою і сумнівами аналогічна. Невірство, а не сумніви протистоїть вірі.

Поява сумнівів не означає крах віри, бо сумніви – це віра на роздоріжжі.

Отож сумніви це не добро і не зло. Сумніви це тест на віру. Рішення які ми приймаємо вони показують у що ми віримо і куди ідемо.

Чому ми сумніваємося?

20 Прийшовши до Нього, мужі сказали: Іван Хреститель послав нас до Тебе запитати, чи Ти Той, Хто має прийти, чи нам чекати на іншого?

21 Саме тоді Він оздоровив багатьох від недуг та мук і від злих духів, і багатьом сліпим повернув зір.

Очікування які не відбулися

Іван знав, що Той хто відкривав очі сліпим, зціляв кривих, звіщав Євангеліє бідним, може без проблем звільнити в’язнів на волю. Але Ісус не зробив цього для Івана. В той момент Іван почав сумніватися у тому що знав. Якщо Ісус – Месія, то можливо, Іван думав, що йому буде відведена особлива роль в Його земному царстві. Він точно не сподівався, що маючи таку важливу місію підготувати дорогу для Господа, він закінчить життя в тісній тюремній камері.

Окрім того Іван проповідував, що Месія буде судити грішників. І більш за все, він сподівався, що це трапиться, ще за його життя. Жодне з цих очікувань не здійснилося. Це могло бути сприятливим ґрунтом для сумнівів. Коли не збуваються очікування, то сумніви поселяються і в моєму серці, особливо коли в цьому ти вірний Богу.

Важливо підкреслити, що Ісус не осуджує Івана, більше того далі Він каже, що не було в історії більшої людини за нього. Разом з тим, Христос знає, що Іванове служіння прийшло до завершення. Іван не отримав те що було обіцяне Богом, а лише бачив це здалеку і радів. Він не побачив приходу Божого Царства. Він приєднався до старозавітних пророків, які теж не побачили його за свого життя. У цей період Івану просто потрібно прийняти план Бога на своє життя. Божий план дуже сильно відрізнявся від того, як це бачив Іван. Йому потрібно було триматися за ті істини, які він знає, а не зважати на ті складні обставини у яких знаходився.

У той момент, йому потрібно було нагадати про те, ким є Бог, і довіряти Йому навіть в тюрмі, очікуючи неминучої смерті.

Страх

Іван реально оцінює свою ситуацію він розуміє, що у нього є дорога лише в один бік. Він не міг змиритися з гріхом царя і сміливо докоряв тому за його гріхи. Коли ти залишений сам на сам. Коли у тебе достатньо часу, щоб емоції уляглися, приходить момент, коли страх за майбутнє, страх за життя бере верх.

В різних ситуаціях ми боїмося різних речей:

  • Боїмося обставин (хвороби, безробіття, бідність)
  • Боїмося що про нас подумають люди
  • А що якщо я потерплю невдачу
  • А що якщо я обману себе
  • А що якщо я не знаю чи інші схваллять моє рішення
  • А що якщо моя репутація постраждає

Коли у наше життя приходить страх, він паралізує нас. Ми не можемо прийняти рішення. Ми не можемо рухатися вперед. Страх потрібно перемагати, він ніколи сам не подінеться. Якщо ми будемо довіряти Богу крок за кроком, ми можемо навчитися протистояти страху і насолоджуватися миром. Коли страх нас вражає – першою реакцією є просто втеча.

Щоб здолати страх, потрібно повірити у те, що в Бога є гарний план для твого життя. Якщо ви будете піддаватися страху, ви не зможете виконати свого покликання. Ви не зможете досягнути мети. Потрібно довіритися і йти, а Він про все потурбується.

Самотність

Тривалий час в тюрмі – це неймовірна одинокість і порожнеча. Іван протягом свого служіння був завжди в оточенні людей, учнів. А тут йому більшість часу потрібно проводити в одинокості. Одинокість – це більше ніж просто погане відчуття. Це руйнування нашої особистості зсередини. Одинокість – це один з найсприятливіших ґрунтів для сумнівів. Ми живемо в час, коли за секунди можна під’єднатися до будь-якого кутка світу до будь-якої людини. Ми можемо зв’язатися через месенджери, соціальні мережі. Але незважаючи на це все більше і більше людей відчувають себе одинокими.

У нас сьогодні є доступ до великої кількості людей, але у багатьох немає реальних і глибоких відносин. Коли ти старієш, коли помирає твій чоловік або дружина, людина залишається сам на сам з собою. Коли переживаєш розлучення, коли діти одружуються, коли діти їдуть навчатися – це важкі моменти одинокості. І сприятливий час для розчарування і сумнівів.

Коли ми відділяємося від церкви, близьких, ми стаємо більш відкриті до невпевненості, занепаду духа, ми не довіряємо людям, і починаємо сумніватися в Бозі і Його Слові.

Ми створені для відносин. Це одна з причин, чому Ісус створив Церкву, яка не організація, не бізнесструкутра, – а стосунки один з одним і з Богом.

Як подолати сумніви?

22  Тож Він сказав їм у відповідь: Ідіть і сповістіть Іванові, що ви побачили й почули: сліпі прозрівають, криві ходять, прокажені очищуються, глухі чують, мертві воскресають, бідним звіщається Євангеліє;

23 блаженний той, хто через Мене не спокуситься!

Покладайтеся на Бога і Його мудрість

Коли ваші плани руйнуються, коли ваші мрії не виконуються, мені потрібно покладатися на Божу мудрість. Коли все іде не так, як хочеться, просто потрібно заспокоїтися і прийняти Божий план – це краще за все що може бути. Коли моє життя виходить з під контролю, варто згадати про абсолютну владу Бога над усім живим.

Я можу не розуміти що відбувається. Я можу втікати в страху, або почати говорити з Ним. Я можу прийти до Ісуса і розповісти про все що переживаю, і попросити у Нього мудрості. Можливо протягом життя, я ніколи не зрозумію того, як Бог використовує мої страждання, мої важкі обставини. Але одного дня ми будемо вдячні за них. Щоб перемогти сумніви, потрібно довіряти. Довіряти Тому, Хто незмінний протягом тисячоліть у той час коли світ постійно змінюється.

Шукайте не знання а досвід

Цікаво, коли Ісус відповідає, Він не готує науковий виклад. Не дає Івану масу інформації, яка має переконати його у тому, що Ісус дійсно обіцяний Богом Месія. Ісус не цитує пророцтва, які уже виконалися. Ісус не нагадує Івану про чудо Його народження…

Ісус говорить про те що відбувається зараз. Сліпі стають зрячими, невіруючі віруючими. Мертві – живими. Ці історії перемін мають дати Івану відповідь, яку той відчайдушно шукає.

Застосування

Коли у твоє життя приходять сумніви, тобі не потрібна ще якась додаткова інформація. Потрібно побачити що робить Бог у житті людей які поруч з тобою.

Ось чому свідчення людей, про те, що робить сьогодні Бог у моєму житті є такі важливі. Ось чому це потрібно робити завжди. Ось чому нам варто ділитися тим, що Бог робить з нами.

  • Як Господь змінює нас.
  • Як ми краще щось стали розуміти.
  • Як чогось навчилися.
  • Як Бог довів вам, що варто Йому довіряти
  • Як Бог проявляється у вашому житті?
  • Як Бог допоміг подолати стрес

Розповім вам одну історію з нещодавнього минулого

Ми шукали людину в таборі, яка буде професійно проводити ігри. Питав кількох людей. Шукали по всій Україні. Ніби знайшли одних людей, але вони не змогли. Шукали інших, скрізь була невдача.

 Я молився до Господа, а Господь мені казав усе буде добре. Не бідкайся. За кілька днів до табору, Віталік і Наташа повідомили, що вони готують програму ігор на весь табір.

А пізніше я дізнався, що вони взагалі не мали бути в цьому таборі. Я в цій історії бачу, реальне Боже провидіння, яке вище за наші плани, страхи, ідеї і бачення. Він знає як може бути краще.

Бог благословив нас тим, що ці люди не просто послужили в таборі, вони повністю оплатили своє перебування, заплатили за весь інвентар.

 Бог чудово діє. Він реальний. Йому варто довіряти.

Шукайте не розуміння а довіряйте

Цікаво, що у відповіді Ісус не каже: скажіть Івану нехай не хвилюється, це дійсно я. Ісус не дає усіх відповідей, які потрібні Івану, але дає те, що може укріпити Його віру. Ісус пропонує Івану самому прийняти рішення щодо того ким є Ісус.

Ми ніколи не будемо знати відповіді на всі запитання. Є чимало питань, на які відповідей немає. Потрібна віра, щоб прийняти факт і погодитися з Богом. Буває що життя приносить труднощі, втрату, і біль і відповіде не має.

За кілька днів до табору, коли ми вибирали іграшки в табір, я зустрівся з Галиною Підховною.

Галю я зустрів біля дитячої лікарні. Вона була з маленькою дитиною. Я запитав, що вона тут робить. Вона мені розповіла поро неймовірно важку ситуацію в сім’ї.

Вони протягом 3 місяців усі перехворіли на кашлюк. Народилася маленька донечка і заразилася цією хворобою. Два місяці реанімації в Тернополі. Кілька разів уже прощалася з донечкою. Діти хворі вдома. Чоловік на розриві.

У той день їх перевели з Тернополя в Бережани. І саме у той день кілька годин перед цим вони дізнаються жахливу новину про те, що тато Геник має останню стадію раку, і практично помирає. Пройшло менше ніж три тижні і в четвер були його похорони.

У моменти, коли немає відповідей, потрібна віра.

Слово віра зустрічається у Новому Завіті 255 разів.

  • Віра перемагає тривоги
  • Віра перемагає страх
  • Через віру отримуємо прощення гріхів
  • Вірою отримуємо зцілення
  • Вірою стаються чудеса
  • Вірою ми розуміємо Слово Боже
  • Вірою ми спасаємося

Застосування

Людина яка втрачає дитину, дім, роботу, близьких людей, тата, маму – відповідей немає.

Людина яка має психічні проблеми, інші хвороби, немає пояснень чому, як і для чого.

Ми можемо ніколи не розуміти причин того або іншого, але нам потрібно жити і йти вперед, долати сумнів.

Правильна реакція на те що відбувається – це віра.

Висновок

Розповідають про одного альпініста, який підкорюючи одну з найвищих гір південної Америки зірвався в прірву. Коли падав, йому вдалося зачепитися за гілку маленького дерева, яке росло над обривом скелі.

Повиснувши посередині прірви, він зрозумів всю безнадійність ситуації: наверх було неможливо піднятися, знизу одні валуни. Руки, які трималися за гілку слабіли.

Чоловік подумав, що лише Бога може Його спасти. Він ніколи в Нього не вірив, але помилявся. Що втрачати зараз? І почав щосили кликати до Бога.

Раптом він почув голос з неба: Ти будеш вірити? Злякавшись мало не випустив гілку з рук тремтячим голосом сказав, що  так…

Бог пожалів бідолаху і сказав – добре, я врятую тебе, – відпусти гілку.

  • Що? Відпустити гілку? Ти що думаєш я зійшов з розуму?

Так і ви житті. Наше життя висить над прірвою Ми приречені на загибель. Ми розуміємо, що без Бога ніяк, але тримаємося кожен за свою гілку сумнівів, і боїмося довіритися Богу, і жити по Його волі.

Я не знаю з якими сумнівами приходиться боротися вам сьогодні:

  • Можливо ви не можете визначитися у яку церкву потрібно ходити?
  • Можливо ви сумніваєтеся, що Бог може змінити ваше життя?
  • Можливо ви сумніваєтеся у тому, чи може Бог простити ваші гріхи?
  • Можливо ви переживаєте біль і втрату, тобі здається що Бог зрадив тебе

Незалежно від того, що ти відчуваєш зараз:

  • Бог розуміє сумніви
  • Він знає твою ситуацію
  • Ти можеш бути спокійний, він усе тримає під контролем
  • Погляньте на Івана, і вчіться долати сумніви.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.