23 Грудня, 2018

Скільки коштує твоє християнство?

Скільки коштує твоє християнство?

Скільки коштує твоє християнство? Що означає бути учнем Ісуса Христа? Навіщо платити ціну за своє християнство? Що означає зректися себе і взяти свій хрест?

Все в нашому житі має ціну. За щось ми легко готові віддати навіть останнє, а є речі, які нам просто не потрібні, ми не хочемо їх брати, якщо вони навіть безкоштовні. Буває так, що одна і та сама річ, для одних дуже цінна, а для інших байдужа. Поціновувач читання, книгу розглядає як цінне надбання. Він готовий платити за книгу неймовірні гроші. У той же час, для декого книга це макулатура…

Володя Якимів зараз знаходиться на військових зборах. Розповів цікавий момент. У них в частині є хлопці, які повернулися з заробітків, і самі приїхали на навчання. Чому? Бо для них захист держави від агресора важливіший за комфорт і гроші.

  • Чи є у вас, щось цінніше з гроші?
  • Чи можете ви заради цього відмовитися від комфорту і навіть грошей?
  • Чи є щось настільки цінне, що заради цього ви готові на великі жертви?

Розповідають про двох курсантів військової академії в США.

Двоє друзів поступили навчатися в цей вищий військовий заклад, але вони були дуже різними. Один був дуже спортивний і розумний, а інший був середняком, без особливих спортивних здібностей.

В кінці року потрібно було здавати нормативи. Це був практично підсумок цілого року навчання. Щоб пройти цей іспит потрібно було виконати ряд вправ на час. Потрібно було віджатися, присідати, пробігти 3.5 км. за встановлений проміжок часу.

Двоє пройшли тест того ранку, для першого він був абсолютно не важким. А для другого, це стало проблемою його життя. Якщо він не пройде тест, він не зможе навчатися далі. Він міг віджатися і присідати, але бігти, це не його. Він ніколи не міг вкластися в норматив.

Коли вже всі вийшли на дистанцію, другий хлопець дуже сумнівався, що з цього щось вийде. Він з усіх сил рухався вперед, але чим далі, то ставало все важче і важче. У момент, коли він вже був готовий здатися, йог друг помітив, що в його товариша вже скінчилися сили. Він вирішує йому допомогти. Він розумів, що він втрачає дорогоцінний час, і це буде коштувати йому балів, але він прийшов до висновку, що його друг вартує цього. Тому він уповільнив біг, і дочекався, коли той його наздожене, а потім почав його заохочувати: Давай, у тебе все вийде! Рухайся! Ти це зробиш! 

Другий курсант не відповів прискоренням, але також не відмовився пробігти дистанцію. Він зібрав всію енергію і врешті добіг до фінішу. Він був повністю виснажений. Але це був чудовий момент для двох чоловіків. Було лише одне але, вони обоє не пройшли тест.

Коли ви слухали цю історію, ви очікували, що вона буде мати гарне закінчення. Двоє молодих хлопців долають цю дистанцію і досягають успіху. Але один з друзів, показав щось, що вкрай важливе для нас. Він був готовий платити ціну, за те, щоб його друг зробив щось, чого не міг зробити сам. І це дуже дорого йому коштувало.

Слідування з Христом – завжди чогось коштує, питання у тому, чи готові ми сплачувати ціну.

Луки 9:18-26

18   І сталося, коли Він молився на самоті й з Ним були учні, Він запитав їх, кажучи: За кого Мене вважають люди?

19  Вони у відповідь сказали: Деякі — за Івана Хрестителя, інші — за Іллю, а ще інші — за одного з давніх пророків, який воскрес.

20  Він же запитав їх: А ви за кого Мене вважаєте? Петро ж у відповідь сказав: За Христа Божого!

21 Та Він, заборонивши їм, наказав нікому не розповідати цього,

22  пояснивши, що Син Людський має багато постраждати, і буде відкинений старшими, первосвящениками й книжниками, і буде вбитий, і воскресне третього дня.

23   А до всіх Він промовив: Коли хто хоче йти за Мною, нехай зречеться самого себе, бере свій хрест щоденно й іде слідом за Мною.

24 Бо хто хоче душу свою спасти, той погубить її, а хто погубить душу свою заради Мене, той спасе її.

25 Адже що з того скористає людина, коли придбає весь світ, а погубить або знищить саму себе?

26  Бо хто посоромиться Мене й Моїх слів, того Людський Син посоромиться, коли прийде у Своїй славі, у славі Свого Отця і святих ангелів.

Хочу вас запитати, що означає для вас бути учнем Ісуса?

Більшість віруючих кажуть що це:

  • Читання Біблії кожного дня;
  • Благовістити іншим про Ісуса
  • Ходити до церкви
  • Молитися
  • Бути в якійсь групі де вивчають Біблію

Це непогані речі, але вони дуже поверхневі і не є тим, що робить віруючих справжніми. В даному уривку Ісус дає своїм учням черговий урок, але перед тим вони мають здати іспит.

Бути учнем дати відповідь на питання: Хто Ісус для тебе

18   І сталося, коли Він молився на самоті й з Ним були учні, Він запитав їх, кажучи: За кого Мене вважають люди?

19  Вони у відповідь сказали: Деякі — за Івана Хрестителя, інші — за Іллю, а ще інші — за одного з давніх пророків, який воскрес.

20  Він же запитав їх: А ви за кого Мене вважаєте? Петро ж у відповідь сказав: За Христа Божого!

Ця розмова відбулася в околицях Кесарії Пилипової – це приблизно за 40 км від Галілейського моря. В тому місті було 14 храмів сирійському божеству Ваалу. В Кесарії також було побудовано Іродом Великим велетенський храм з білого мармуру на честь імператора Августа. Кожен хто бував в тому місця був вражений потугою і силою Риму.

І ось на цьому фоні язичницького поклоніння сирійським і грецьким богам, на фоні культу римського імператора Ісус своїм учням ставить одне з найважливіших запитань: За кого ви Мене вважаєте? Це запитання прозвучало на фоні ворожого ставлення до Ісуса з боку ізраїльської еліти, яка вважала Ісуса релігійним фанатиком. Ненависть до Нього досягла найвищої міри.

Учні добре знали настрої і звичайних людей. Дехто Ісуса вважав воскреслим Іваном Хрестителем, інші думали що то Ілля, хтось просто вважав пророком. За звичай, суспільні настрої серйозно впливають на мислення і дії людей. Це однозначно впливало на Ісусових учнів. Але з цієї розмови ми бачимо, що учні мають свою особисту думку, яка відрізняється від думок оточуючої більшості.

Їхня віра відрізнялася від загальної масової віри Вони мали щось таке, чого не мали ні язичеський світ, ні багато в Ізраїлі. Петро від імені всіх проголошує – ти Христос Син Бога Живого.

Що значать ці слова?

Христос

В цьому твердженні проголошується, що Ісус є Месія і Бог в одній особі. Слово Христос це грецький переклад єврейського Мешіах, буквально означає помазаний. Мешіах – це єврейське слово яке використовувалося для священиків і царів, бо їх помазували олією, коли вони приступали до виконання своїх обов’язків.

Учні повірили у те, що Ісус обіцяний Богом через пророків  Божий Помазаник. Не просто Помазаник, а саме той хто уособлював особливу персону Писання, яка мала явитися. В учнів був процес усвідомлення. Вони не відразу прийшли до такого переконання. Просто подумайте про те що трапилося перед тим…

  • 5 хлібів і дві риби – в руках Ісуса стають обідом для 5 тисяч народу;
  • Зцілення біснуватого на іншому берез моря
  • А втихомирення бурі, де вони ледве живі від страху в ступорі кажуть: Хто ж це, що вітер і море коряться Йому?

Настав момент, коли їм потрібно дати свідому відповідь Хто є Ісус?  Відповідь на це запитання робить межу між учнем Ісуса і ворогом. Визнати і сповідати Ісуса Месією – це найважливіша мить у житті людини. В цьому визнанні усвідомлення того, що ніхто ніколи не може бути рівний Йому, ні політичні лідери, ні багатство, технології, близька людина.

Ісус найбільш популярна і найбільш впливова персона в історії людства… Ніхто з тих хто мислить не може ігнорувати факт того, що один єврей зміг відіграти таку потужну роль в релігійному просвітленні людства. Хто може описати все, ким Ісус став для людей? Любов, яку Він вселяє, потіху, яку Він дає, добро яке Він несе, надію, радість, якою Він наповнює – подібного до Нього не існує.

Як ти ставишся до Ісуса? Він для тебе один з багатьох святих? Він для тебе обличчя з ікони? Він просто популярний релігійний діяч?

Син Бога Живого

Бути Сином Бога – означає мати ту саму природу що і Бог. Як Петро зрозумів цю істину? Ісус каже що Отець відкрив Петру це. Це визнання це свідчення Божого відкриття а не інтелектуального процесу. Якщо ви можете погодитися, що Ісус це Месія – Божий Син, то це результат дії Божого Слова на ваше серце.

Первосвященики і фарисеї тоді краще за учнів знали Писання. Вони так само чули проповіді Христа і бачили Його чудеса. Він приводив їм серйозні докази, але вони виявилися нездатними повірити і визнати месіанство Христа.

Якщо визнати, що Євангеліє правдиве, таке яке варте довіри, то подумайте наскільки це має серйозні наслідки. Якщо Ісус дійсно помер за нас і воскрес і дає вічне життя, то Його Євангеліє варте не лише віри, але любові і нашого життя. Якщо Євангеліє це правда, то Його варто прийняти, і не тільки прийняти, а поширювати. І найважливіше бути самим прикладом для інших наслідуючи Ісуса.

Бути учнем – це знати місію Христа

21 Та Він, заборонивши їм, наказав нікому не розповідати цього,

22  пояснивши, що Син Людський має багато постраждати, і буде відкинений старшими, первосвящениками й книжниками, і буде вбитий, і воскресне третього дня.

Чому Ісус забороняє їм говорити про те, ким є Христос?

Юдеї чекали на прихід Месії, але вони думали, що Він визволить їх від влади римлян. Але вони ж направду мали потребу в духовному правителі і Спасителі. Їхні плани відносно Христа не співпали з Божим задумом, тому Ісус забороняє їм говорити про те Ким Він є. Нажаль, але цих слів які далі каже Ісус не зрозуміли і найближчі учні. Матвій розповідає цікаву деталь про Петра, який відвів Ісуса в бік і переконував Ісуса, перечив Йому, щоб нічого з сказаного Ісусом не відбулося. Те що повідомив Ісус протирічило їхнім очікуванням. Вони зовсім по іншому собі уявляли місію і роль Месії. Вони бачили Його політичним лідером Ізраїлю. Вони бачили в Ньому вождя визволителя. Який силою поставить усе на свої місця.

Для них Месія – це цар. Божий Син – Він хіба може вмерти? Але Ісус детально пояснює яка роль Месії. Месія – це Той, Хто вмре на хресті і воскресне на третій день.

Люди думали, що Месія – це той хто завоює всіх ворогів і побудує славне Боже царство для свого народу. Вони думали, що Він буде потужним праведним царем. Але Ісус не прийшов силою встановлювати Своє панування. Він прийшов померти на хресті на наші гріхи і дати нам перспективу вічності. Тому Месія – це той, хто помре і воскресне на третій день.

Учень має знати місію Христа, це допоможе Йому розуміти своє покликання.

Бути учнем – це зректися себе

23   А до всіх Він промовив: Коли хто хоче йти за Мною, нехай зречеться самого себе,

Бути учнем – це добровільно відмовитися від права жити так як хочеться. Зректися себе – це обрати Боже керівництво в кожній сфері свого життя. Чи думали ви коли чому Ісус не питає учнів, за кого люди вважають їх? Адже вони могли претендувати на якусь частину популярності.

Питання рейтингу учнів Ісуса ніколи не хвилювало. Бо важливе не то що хтось думав про них. Важливе те, що вони думали про Ісуса. Зректися себе це те саме, як Петро зрікся Ісуса. Він казав: Я не знаю Його. Зректися себе – це означає: Я не знаю себе.

Одна з найважливіших умов слідування за Ісусом полягає не в тому, щоб ми вірили в себе, а навпаки зректися себе. Це більше ніж відмовитися від мрії чи бажання. Зректися себе це заклик відмовитися від своїх природніх мотивів та імпульсів, які протирічать Христу. Ісус не просить відмовитися від всього доброго що є на землі. Але Він просить віддати все, що я контролюю. Це означає відмовитися від служіння власним інтересам і задоволенню. Але тут є страх, що Бог може змусити мене жити так, що мені  буде погано. Ви що справді вірите, що Бог може принести шкоду вашій сім’ї?

Бути учнем – це добровільно відмовитися від права жити так як хочеться.

Бути учнем – це взяти хрест свій

23 А до всіх Він промовив: Коли хто хоче йти за Мною, нехай зречеться самого себе, бере свій хрест щоденно й іде слідом за Мною.

Дехто вважає що це означає відмовитися від речей які тобі не подобаються і задовольнятися чимось не дуже приємним. Це чоловікам прибирати варити їсти, глядіти дітей… А жінкам рубати дрова, ремонтувати авто, переносити важкі вантажі. Молодим людям щоденно прибирати за людьми в туалеті. Якщо ви думаєте що тут про це ідеться, то я тут щоб вас врятувати.

Якби ви жили у часи Ісуса, і ви бачили як хтось бере свій хрест, то ви б розуміли, що ця людина йде в один бік. Люди, які були засуджені до страти на хресті, повинні були нести поперечну балку, на якій вони мали бути страчені. Розп’яття – це дуже болюча смерть, але в цьому образі йдеться про смерть, а не про біль. Ісус просив своїх учнів добровільно покласти на себе смерть. Тут не йдеться про самогубство, чи про необдуманий ризик.

Взяти свій хрест – це вбити своє бажання жити для себе. Це вмерти для досягнення своїх мрій, бажань, цілей, планів. Цей крок підсилює попередній. І означає Зробити з Ісуса номер один у житті, і почати жити для Нього і Його цілей.

Ісус каже – відкинь себе, візьми хрест, віддай турботи, занепокоєння – розіпни їх зараз, і розпинай кожного дня, бо вони мають здібність з’являтися кожного дня. Взяти хреста – це прийняти все те, що Він мав зробити для виконання Божої волі для нас.

Будуть моменти, коли життя з Богом буде менш комфортним. Це може викликати насмішки, сором, страту, а ви не зважаючи на це будете з радістю іти на це.

Бути учнем – це іти за Христом

Бути учнем – це слідувати за господарем.

Іти за Христом означає дві речі

  1. Нам потрібно знати Його особисто

Це особисте пізнання Бога через спілкування з Ним. Читання, роздуми, молитву. Коли ми Його пізнаємо через власний досвід життя ми розуміємо чого Він хоче від нас.

  1. Нам потрібно жити згідно Його волі

В прийняті рішень орієнтуватися не на свої бажання і вподобання, а на те чого Він хоче. Бути учнем це дія, а не статус.

В цій ситуації, яка склалася в Ісуса і учнів, Він запрошує їх іти на гору. Там Він має преобразитися. Він покаже їм частину Своєї слави. А далі Він веде їх в Єрусалим. Де має бути схоплений, побитий, і розп’ятий. Для людини, яка собі уявляє життя по іншому, таке слідування не цікаве і не привабливе. Але, якщо ти розумієш Хто є Ісус, ти не зможеш не іти за Ним.

Більше про учнівство:

Звичайні люди для незвичайного покликання

Висновок

Бути учнем Ісуса це знати як померти, знати як втратити, як здатися і як уступити. Якщо ти хочеш бути учнем Ісуса, ти маєш бути готовим платити за це ціну.

Учні Ісуса

  • Не захищають себе, коли справедливо виправляються, або піддаються несправедливій критиці
  • Володіють собою під тиском
  • Ніколи не роблять наклепу на іншу людину і не розносять його.
  • Глибоко навчаються і легкі на зміни
  • Їм не важко сказати вибач я був неправий
  • Коли проти них говорять зле мовчать і добром відповідають на зло.
  • Можуть бути вище за тих які їх ображають
  • Готові жертвувати собою заради добра інших

Ці речі мають в собі аспекти духовної трансформації і смиренності перед Богом. Вони пахнуть ароматами Месії. У них напрацьовані духовні інстинкти, щоб послужити, пожертвувати і втратити. Є чимало віруючих людей, які ходять до церкви, читають Біблію, але вони не готові платити ціну і стати учнями.

Вони готові захищати себе від дріб’язкової критики, будуть отримувати насолоду від поширення пліток про інших, вони не спроможні виправлятися. Вони не можуть визнати свою неправоту. Бути учнем – це готовність платити ціну, і бути схожим на Вчителя.

Чому б тобі сьогодні не прийняти рішення іти за Ісусом?

Що заважає тобі стати Його учнем?

Чого ти боїшся втратити, ставши учнем Христа?

Все в нашому житі має ціну. За щось ми легко готові віддати навіть останнє, а є речі, які нам просто не потрібні, ми не хочемо їх брати, якщо вони навіть безкоштовні.

 

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.