25 Грудня, 2018

Народження Ісуса – добрі новини для кожного

Народження Ісуса – добрі новини для кожного

Хто з вас вчора слухав, читав, чи дивився новини? Які у вас враження? Якщо зробити аналіз новин, то появляється стійке враження, що єдине про що говорять ЗМІ – це негативні події. Візьміть у руки газету і просто запитайте чи є для вас сьогодні добрі новини? Але нажаль вони завжди кажуть ні, для вас добрих новин сьогодні немає. Мені так здається, що більшості нам подобаються погані новини. Чомусь люди швидше прочитають негативний матеріал ніж позитивний.

Чому в новинах завжди говорять про погане а не про хороше?

Ми живемо у світі, повному поганих новин. Вони захоплюють нас і несуть подібно до лавини в горах: дзвінок серед ночі, поганий прогноз, раптова втрата роботи. Вони  можуть роз’їдати нас повільно, як мільйон дощових краплинок, через підлість, не виконані сподівання і недосягнуті цілі. Як би там не було ми знайомі з поганими новинами. Якщо ви отримуєте їх в достатній мірі, можливо ви вже приймаєте міри, щоб якось себе захистити. Ви шукаєте захисту в цинізмі – не вірите нікому. Завжди готуєте себе до гіршого, очікуючи лише поганого. Або ж ви скочуєтеся в апатію, говорите собі та іншим, що для вас немає значення те, які новини. Або ж ви уникаєте будь яких відносин, або джерел інформації, які вам повідомляють погані новини.

Я сьогодні буду говорити про добрі новини. Ангели в день народження Ісуса дали 7 приголомшливих новин, які мають актуальність і сьогодні.

Луки 2:8-14

8  А в тій місцевості були пастухи, які вночі перебували в полі та стерегли свою отару.

9  Аж [ось] Господній ангел став між ними, і слава Господня осяяла їх, і вони були охоплені великим страхом.

10  Та ангел сказав їм: Не бійтеся, бо я звіщаю вам велику радість, яка буде для всього народу:

11  для вас сьогодні в місті Давида народився Спаситель, Який є Христос Господь.

12  А ось вам ознака: знайдете сповите Немовля, Яке лежить у яслах.

13  І раптом з’явилася біля ангела сила-силенна небесного війська; вони хвалили Бога і проголошували:

14  Слава Богові на висоті, а на землі — мир у людях доброї волі!

Не бійтеся

Більше 100 разів Біблія каже цю фразу – не бійтеся. Вперше ці слова були сказані Аврааму майже 4000 тисячі років тому. Мені здається, що ця новина є такою ж актуально, які тоді, коли пастухи почули її. Хтось сказав, якщо ви боїтеся Бога, ви не будете боятися людини. Як сказав Іван, «той, хто боїться, не був досконалий у любові, досконала любов виганяє страх, бо страх має муки».

Мені здається, це послання є таким же актуальним сьогодні, як і тоді, коли пастухи почули його більше 2000 років тому. Людям природньо боятися багато чого в житті. Немає того, кому не відомо що таке страх.

Пам’ятаю один випадок з дитинства. Якось навесні біля мене і ще кількох хлопців зупинилася автівка. Опустилося скло і хлопець з машини запитав чи не знаю я де взяти тюльпанів.  Я відповів, що ні. Він показав на клумбу сусідів і каже піди на рви. Я відмовився. Він каже, можливо ти знаєш де є в іншому місці. Я відповів: що навіть якби знав то не сказав би. Хлопець з автівки оглянувся назад салону і сказав комусь: Пацани отоварте його… Це було останнє, що я почув від них. Я не пам’ятаю, чи коли небудь я біг швидше. За мить я вже був далеко за огорожею, і за каміння спостерігав, що буде далі.

Страх нас рятує, але є страх, який паралізує нас, рубає вщент всі починання, підриває впевненість. Інколи ми здаємося, навіть не розпочавши боротьбу. Страх майбутнього, страх невизначеності, невпевненість у тому що буде завтра, страх смерті, страх втратити когось з близьких, страх захворіти, страх помилитися, можна боятися чого завгодно.

Народження Ісуса – це можливість нам людям ще раз сказати не бійтеся!

Багато людей бояться довірити своє життя Богу, бо думають, що з Ним воно стане нудним. Прийдеться змінити стиль життя, відмовитися від веселощів і почати дотримуватися суворих правил. Але Ісус прийшов у цей світ не для того, що життя зробити складнішим, а навпаки, ширшим. Він відкриває те заради чого ми були створені. Він розширює наш горизонт, Він дає побачити невидиме. Можливо ваше життя вам подобається, але Бог приготував ще краще.

Пастухи, які побачили ангелів злякалися. Хто б не злякався. Але Господь каже не бійся. Щоб боротися зі страхом, потрібно бути зосередженому на Бозі, на Його слові. Ви відчуваєте страх, тоді підіть разом з пастухами до ясел. Погляньте на Ісуса. Якщо ви будете зосереджуватися на Божому, ви не будете боятися навіть самого страшного. Коли ви будете думати про Бога, Його Слово, ваші думки прийдуть до ладу. Серце наповниться миром, спокоєм і радістю, яка проганяє всякий страх.

Я звіщаю вам радість

В 2015 році Фейсбук зробив аналіз найбільш популярних тем в поширеннях і переходах по посиланнях. Найпопулярнішими виявилися негативні і погані новини.

Голандські вчені встановили, що людям не варто у великих кількостях читати і дивитися новини, які містять негативну інформацію – кримінал, природні катаклізми, конфлікти. Вчені вияснили, що такі новини негативно позначаються на здоров’ї і самопочутті людини і навіть можуть стати причиною цілого ряду захворювань. Коли в ЗМІ з’являються тривожні новини, то звернень до лікарів стає більше.

У світі є чимало хороших новин, які проходять повз непоміченими. І слава Богу у нас є вибір на чому зосереджувати свою увагу.

У цій історії ангели виступають у ролі небесних репортерів, уявіть якби вони це робили у відповідністю з сучасними критеріями то їхні новини були б такими:

  • Ірод зійшов з розуму і оголосив смертний вирок невинним дітям
  • Месія прийшов, але місця для Нього не виявилося.
  • Рим знову оголосив перепис, тому месія народився в хліві…

Але Бог хоче повідомити добрі новини. Він прийшов у цей світ, щоб ясла Віфлеєму стали ланкою, яка пов’язує гріховний світ з люблячим Богом. Ісус – Син Божий прийшов у світ, щоб ми могли стати Божими синами.

Ангели повідомили, що народився Спаситель. Ісус прийшов, щоб стати Спасителем. Якби нам не потрібен був Спаситель, Бог би не витрачав сили, щоб послати Його.

Спасіння пропоноване Ісусом – це свобода від провини, тривоги, страху, безцільного життя. І це добрі новини. І ви можете не просто їх чути, а жити у відповідністю з ними.

Велика радість

Ангел звертається до пастухів і каже що звіщає радість велику! Слово радість на грецькій мові є основою кількох інших слів: благодать, подарунок, характер. Ангел тут звіщає не просто про радість, а про велику радість. Йдеться про щось більше ніж радість. Чи знаєте ви, що Біблія закликає нас радіти. Біблія має аж шість слів одне з найголовніших означає: кричати від радості. Є кілька слів які перекладаються як гучно веселитися і сміятися, реготати.

Різдво Ісуса Христа – це привід для великої радості. Це привід для свята. Привід для сміху і крику щастя. Ви знаєте, що Бог любить веселитися? Він постійно влаштовує свята і бенкети. Біблія повідомляє, що ангели влаштовують справжню вечірку, кожного разу, коли людина присвячує своє життя Ісусу. Вони переповнюються радістю кожного разу, коли хто небудь навертається від гріха до істини.

Що ви святкуєте цього Різдва?

  • Це сімейне свято, де усі можуть з’їхатися і побути разом
  • Ну це ялинка, подарунки, смачна їжа
  • Ой це багато клопотів і суєти. Я так мрію, щоб це швидше завершилося.

Часто Різдво є часом для святкування, але без радості. Ми вділяємо багато уваги підготовці, що во процесі губимо радість. Але Різдво це добра новина про велику радість, якщо ми повіримо в неї, то не зможемо стримати своїх емоцій.

Євангеліє більше за наші обставини. Радість Різдва у тому, що Бог нас любить, Бог з нами, Він за нас. Ви відчуваєте це торжество і натхнення?

Для всіх людей

Народження Ісуса це подія для всіх людей без винятку. Мене вражає, що Бог задіяв величезну кількість ангелів для того, щоб повідомити про народження Спасителя не царю, не еліті нації, а звичайним пастухам. Самим низьким по статусу в соціальній драбині. Це жест відкритості і доступності для всіх незалежно від походження, статусу, можливостей, багатства. Господь є Господом для всіх людей.

Господь обрав унікальний період в історії світу. Час коли Римська імперія була на піку свого розквіту. Грецька мова була зрозумілою для всіх народів. Інфраструктура доріг поєднувала всі ключові точки імперії. Це пришвидшувало комунікацію і поширення інформації.

Світ був спеціально підготовлений Богом до приходу Сина Божого. Історики говорять, що Ісус народився в той час коли Римський світ, а особливо Ізраїль, був в великому очікуванні на Визволителя-Месії. Старі релігії помирали, старі філософії були пусті і безсилі змінити життя людей. Релігійне банкрутство і духовний голод був скрізь.

Крім того, сама Римська імперія сильно допомогла підготувати світ до приходу Спасителя і проповіді Євангелії. Римські дороги сполучали між собою всі великі міста і зрештою вели в Рим. Це було щось революційне, на зразок появи сьогоднішнього інтернету, оскільки завдяки цим дорогам люди, товари і інформація почали рухатися значно швидше не загрузаючи в болотах. Римські закони захищали права громадян, а потужна армія гарантувала і оберігала мир по всій імперії викорінивши піратство.

Завдяки грецьким і римським завоюванням латинська і грецька мови стали відомі по всій імперії і за її межами – це були міжнароді мови для спілкування, подібно до сьогоднішньої англійської, що допомагає комунікувати людям різних країн. Саме ці дороги, права і мову пізніше буде використовувати апостол Павло для того щоб пересуватися імперією і проповідувати Євангеліє по різних містах. Саме тому народження Ісуса Христа в Вифлиємі було не випадковістю, а Богом передбачена і спланована «повнота часу» (Галатів 4:4), яка нарешті прийшла.

Народження для всіх людей, це рівні можливості для кожної нації, для кожного племені повірити, прийняти і жити згідно Євангелії.

Христос прийшов у світ не просто, щоб ми святкували. Він прийшов у світ, щоб спасти людей від гріхів. І ми усі, маємо велику відповідальність нести Євангеліє до людей, які ще не знають народженого. Євангеліє це мова не про ваше спасіння, не про ваше прощення, а це мова про багатьох тих, які зможуть пізнати Бога через ваші слова і вчинки.

Святкуючи Різдво я не можу думати лише про себе, бо таким чином я грішу проти Євангелії.

Народився Спаситель

Ця ніч особлива в Божому плані історії. У світ прийшов небожитель. У світ прийшов Спаситель.

Яке ім’я дали немовляті?

Чи знаєте ви, що означає ім’я Ісус, або на єврейській Ієшуа?

Ісус- Яхве є спасіння

  • Якби нашою найбільшою потребою була інформація, Бог би послав вчителя.
  • Якби найбільшою нашою потребою були технології, Бог би послав вченого.
  • Якби найбільшою нашою потребою були гроші, Бог послав би нам економіста.

Але оскільки найбільшою нашою потребою було прощення, Бог послав Спасителя.

Я пригадую моменти народження наших доньок. Це надзвичайно хвилюючі митті. Я своїми власними очима бачив як народилася Діаночка. Я ніколи не переживав більш хвилюючого моменту.

Коли народилася Златочка, і її поклали Лєні на груди. Лєна забула про біль, не відчувала, що її зашивали… Очі і сереце наповнилося вдячністю Господу за нове життя і неймовірна радість від появи дитини.

Ми радіємо коли народжуються дітки, а тут народилася особлива дитина. Він Спаситель. Він Месія. Він Господь.

5 Адже дитина нам народилася, і нам даний був син, якого влада була на його плечах, і його ім’я буде: Ангел великої поради. Адже Я наведу мир на володарів, мир і здоров’я для нього.

6 Його влада велика, і його мирові немає меж — на престолі Давида та його царстві, щоб зробити його прямим і підняти його в праведності та в суді відтепер і до віку часу. Ревність Господа Саваота це зробить!

Ісаї 9:5-6

Спаситель прийшов з конкретною місією і завданнями – спасти. На землі немає нікого, хто може, або міг зробити те, що здійснив Ісус. Ісус спасає нас від гріховності, даруючи Свою праведність. Ісус Спасає від праведного Божого гніву, даруючи Свою святість. Ісус викупив людей від влади смерті і тління. Ісус відкрив двері до Свого Царства.

Слава Богу на висоті

Ангели проголошують дві речі: Бог заслуговує на честь. Богу належить найвища честь і слава. Слава Богу – це усвідомлення, розуміння, висловлення вдячності і любові, за все, що Він зробив для всіх нас. Це не просто слова це внутрішній порив душі.

Ангели усім людям дають урок як потрібно славити Бога.

Ангели нічого не отримали від народження Спасителя, навіть не розуміли сутності Його втілення. Але вони погоджуються з Господньою волею, і премудрістю і хвалять Його за Його дії. Славити Бога це погоджуватися з Божою волею, навіть тоді коли вона мені не зрозуміла, і навіть не стосується мене особисто.

Це привід прославити Бога за успіх у чийомусь житті. Це ті почуття, коли хтось виграв, а ти дякуєш господу за це, без заздрості і розчарування. Славити Бога – це захоплюватися Ним. Це радіти Його діям у житті. Це бачити Його дії.

Ангели нагадують нам усім, на чому має бути наш фокус. Все що робить Бог Він робить для Своєї слави. Він створив людину для своєї слави. Він нас створив на подобу і обрах Свій. Ми схожі до Нього. Він дивлячись на нас бачить Себе. А чи бачить Він себе, коли дивиться на тебе?

Саме і для цього Ісус прийшов, щоб повернути людям віддзеркалювати славу Божу у повноті своїй.

Мир в людях доброї волі

Мир у нашому розумінні – це відсутність конфлікту або війни. Тоді діяв Римський мир, але відсутність війни не гарантувала присутність миру.

Хоч імператор і міг дарувати мир від війни на землі і на морі, проте, він не міг дарувати мир від пристрастей, від горя, злоби, гніву та заздрості. Він не міг дарувати мир в серці, якого ми так хочемо і напевно більше ніж від припинення війни. Біблійне значення цього слова має набагато більше значення.

Шалом – це бути цілісним розумом, тілом або становищем. Воно говорить про повноту, яка мотивує віддавати, бути щедрим. Справжній шалом – це внутрішній стан. Коли євреї вітаються вони кажуть одне одному «Шалом». Буквально ви кажете «будь наповнений благополуччям, або нехай здоров’я і процвітання супроводжує тебе». Тоді життя було так само складним як і сьогодні. Податки були високими, безробіття високим, мораль була низькою, імперія була в руках жорстоких людей, які часто зловживали силою і зброєю.

Римське право, грецька філософія, і навіть юдейська релігія не могли задовольнити проблем людського серця. Цього також не можуть зробити психологи, тренери розвитку, миротворчі війська, освіта, справедливі закони чи відсутність корупції.

Саме тому Бог послав Сина! Через Ісуса Христа Отець примиряє грішний світ з Собою, небо і землю і людей один з одним.

Ось чому ангели «колядували»

Лк 2:14: “Слава Богу на висоті, і на землі мир, у людях добра воля!”

Радісна новина полягає в тому, що Цар пропонує мир кожній людині, яка через гріх знаходиться в стані війни з Ним і думає, що може сама царювати скинувши Його з престола власного серця.

Більше про Різдво:

Таємниця втілення Христа

Цар прийшов щоб показати Свою любов до творіння і готовність помилувати кожного, хто покається і впокориться перед Ним. Саме для цього Ісус пішов на хрест, щоб понести покарання за те, що розділяє нас з Богом і один з одним. Цар говорить сьогодні: «Не бійся! Я не хочу війни з тобою. Я пропоную тобі Свій мир, який в Ісусі Христі!»

Ні тоді, ні зараз на землі не було справжнього миру і його не буде доти, доки не прийде Князь Миру щоб царювати на новій землі і принести справжній мир. Того дня всі війни припиняться і зброю перекують на знаряддя праці.

Проте Ісус вже зараз дарує внутрішній мир кожній віруючій в Нього людині. Вже зараз Ісус примиряє сім’ї, батьків і дітей, чоловіків і дружин, друзів, ворогів і людей в церкві. Вже зараз Князь Миру направляє історію до повного шалому, який Він передбачив в Своїй мудрості для Свого народу.

Висновок:

Наш світ повний поганих новин. А це ще більше нас має пригорнути до древньої, але такої потрібної Євангелії для всіх.

Ці сім меседжів від жителів Неба можуть бути кругом порятунку для тебе, якщо ти вже не можеш. Ти виснажений від зла, брехні, цинізму. Ти зневірився у всіх і всьому. Тобі здається, що все, надії немає. Але вона є просто:

  • Що тебе лякає і тривожить?
  • Що ти слухаєш і читаєш?
  • Що тобі приносить радість?
  • Наскільки ти готовий нести Добру Новину для інших?
  • Чи ти вже спасений?
  • Кому ти віддаєш славу?
  • Чи маєш мир в серці?

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.