19 Листопада, 2018

Демони. Чому я не боюся?

Демони. Чому я не боюся?

Хто такі демони? Невже вони реально існували? Чи існують демони сьогодні? Чи є одержимі люди у наш час? Як звільнитися від демонів?

Ми живемо в час, коли кожен обирає у що йому вірити, що вважати добром, а що злом. Який би вибір людина не зробила – все добре і правильне, коли людина почуває себе приємно.

Аборти, розлучення, аморальність це погано для тих, хто вважає їх злом, але є інша точка зору, яка теж має право на існування.

Недавно до мене надійшло повідомлення наступного змісту:

8 листопада 12 до 14 год на Михайлівський площі в Києві трасгендери будуть вимагати оприлюднення плану впровадження в Україні, зняття заборони на усиновлення/удочеріння для трансгендерних людей, а також про включення ознаки гендерної ідентичності до законодавства про протидію дискримінації.

Для більшості людей в цьому немає нічого дивного і вражаючого, адже важливо не порушувати кримінальний кодекс, а все решта дрібне і не важливе, а людина нормальна.

У нас зникла потреба шукати правду і підпорядковувати своє життя у відповідністю з нею. Якщо добро і зло це питання відносні, якщо людина визначає де істина, то чому б не відважитися на експерименти і в окультній сфері? Чому б не вступити в контакт з духами, щоб дізнатися про майбутнє, заробити побільше грошей, приворожити чоловіка, навести на когось порчу, або зняти її?

Існує небезпечна сфера демонічного впливу, куди Бог заборонив втручатися людям. І коли людина нехтує цією забороною, накликає на себе біду. Пропоную разом зі мною дізнатися трохи більше про це:

Луки 8:26-39

26  І припливли вони до землі Герасинської, яка напроти Галилеї.

27 А коли Він ступив на суходіл, зустрів їх один чоловік із міста, якого впродовж багатьох років мучили демони: він не носив одягу і мешкав не в домі, а в гробницях.

28  Побачивши Ісуса, він вигукнув, припав до Нього і гучним голосом прокричав: Що Тобі до мене, Ісусе, Сину Бога Всевишнього? Благаю Тебе, не муч Ти мене!

29 Бо Ісус наказав нечистому духові вийти з того чоловіка. Тривалий час він хапав його, — його в’язали залізними ланцюгами й путами, стерегли, але він розривав кайдани, будучи гнаний бісом по пустелях.

30 Ісус його запитав, [кажучи]: Як тебе звати? Той відповів: Легіон! Бо багато бісів увійшло в нього.

31 І просили Його, щоб не наказував їм іти до безодні.

32 А було там велике стадо свиней, яке паслося на горі. І вони благали Його, щоб наказав їм увійти в них. І Він дозволив їм.

33 Біси ж, вийшовши із чоловіка, перейшли у свиней. І кинулося стадо з кручі в озеро, і утопилося.

34 А пастухи, побачивши те, що сталося, повтікали й сповістили в місті й по селах.

35 І люди вийшли побачити те, що сталося; вони прийшли до Ісуса і знайшли чоловіка, з якого вийшли біси: він сидів одягнений, при розумі, біля ніг Ісуса — і налякалися,

36 бо ті, які бачили, розповіли їм, як зцілився біснуватий.

37 І попросили Його всі люди Герасинської землі відійти від них, бо були охоплені великим страхом. Він увійшов до човна й повернувся.

38 Той же чоловік, з якого вийшли біси, просив Його, щоби бути з Ним. Та Він відіслав його, кажучи:

39 Повернися до свого дому й розкажи, що для тебе зробив Бог. І він пішов, розголошуючи по всьому місту, що зробив для нього Ісус.

Подія яку ми щойно прочитали відбулася після неймовірного стресу від шаленої бурі на морі. Після того, як Ісус вгамував розбурхане море, змучені учні припливли до Герасинської землі на південному сході Галілейського моря. Раніше ця земля належала половині коліна Манасії, яке отримало наділ на східній частині Йордану. Але згодом євреї втратили контроль над цією частиною країни.Ще до переселення у Вавилон ця земля знелюднілась, потім її колонізували люди, які прийняли грецьку культуру та звичаї.

Тоді там розміщувалося укріплене місто Гадара, у якому розміщувався римський гарнізон. У місті був цирк, театр. Населення міста було змішаним: юдеї, сирійці, греки, римляни та інші. Тут мешканці не дотримувалися юдейської традиції, не вважали свиней нечистими тваринами. Ще однією особливістю цього міста, було місцеве кладовище. Біля міста в скелях було вибито багато печер, в яких у нішах ховали померлих. Печери не закривалися, тому всередину вхід був вільний для усіх бажаючих.

Як тільки Ісус з учнями вийшли з човна, їм на зустріч вийшов страшний чоловік: зарослий, брудний, голий. Його очі горіли диким вогнем, з рота виривалися нерозпізнані агресивні звуки. Жив цей нещасний на міському кладовищі, в печерах, серед відкритих могил, серед мертвих. Лука повідомляє, що цей чоловік був біснуватий. Його багато років мучили демони.

Хто такі демони? Невже вони реально існували? Чи існують демони сьогодні? Чи є одержимі люди у наш час?

Демони  це відпалі ангели, на чолі яких є диявол. Вони відмовилися поклонитися Христу, якому Бог наказав поклонитися. Певну частину демонів Бог відразу ув’язнив, другій частині дозволено діяти на землі для випробування праведних і покарання грішних.

З того, що ми читаємо В Біблії ми бачимо, що вони можуть вселятися в людей. Вони здатні наділити людей надприродними здібностями, такими як яснобачення, чудотворення. Демони не можуть вселитися в людину зі своєї волі, але лише з людської волі, використовуючи обман.

Вони переконують людину різними способами:

  • Пропонують стати щасливими, багатими, впливовими, здоровими, інформованими.
  • Пропонують спробувати духовні технології – так це по сучасному сьогодні називається.
  • Пропонують скористатися енергією космосу, медитацію, астрологію.
  • Спробуй екстрасенсорику, побався в білу магію, занурися в стихію східних релігій.

Коли людина на це відгукується, вона відкриває двері для демонічного випливу і повного оволодіння.

Цю саму тактику було використано ще на початку. В розмові з Євою, статна обіцяє зробити її богинею, яка буде все знати, буде вічною і щасливою. Але він її обманув. Натомість вона стала смертною, грішною, і нещасною. Десь подібно був обманутий і цей нещасний з історії, яку щойно прочитали.

Цей мешканець Гадари спробував приручити демонів і поставити собі на службу. Але ті, які маскувалися слугами, миттєво стали господарями. І своїми силами він них людина звільнитися не може. Це під силу лише Христу.

Христос звільняє від демонів

Ісус зумисно обирає цей маршрут. Він наказує учням сідати в човен, вони ледве вижили серед бурі, для того, щоб зустріти ще більшу небезпеку з боку демонічного світу.

27 А коли Він ступив на суходіл, зустрів їх один чоловік із міста, якого впродовж багатьох років мучили демони: він не носив одягу і мешкав не в домі, а в гробницях.

28  Побачивши Ісуса, він вигукнув, припав до Нього і гучним голосом прокричав: Що Тобі до мене, Ісусе, Сину Бога Всевишнього? Благаю Тебе, не муч Ти мене!

Демони принесли цьому чоловіку велику біду. Вони позбавили його розуму вигнали з рідного дому, розлучили з дружиною, дітьми. Вони змусили його жити в печерах, відібрали сором і зробили настільки агресивним, що вся околиця боялася його – він міг вбити, нанести шкоду. Мешканці намагалися приборкати його, заковували в ланцюги, але той володів такою силою, що рвав їх на шмаття.

Чи існують демони сьогодні?

Активність демонів в просвітленому 21 столітті як ніколи висока. Ми не бачимо їх очима, але чітко бачимо їхні вчинки.

  • Коли ви зустрічаєте смердючого, спитого, зарослого щетиною бомжа, ви впізнаєте чиїх рук це справа?
  • Коли з обкладинок журналів, з екранів на вас дивляться безсоромні очі оголених знаменитостей. Ви не бачите відомий почерк?
  • Коли на екранах орудують вампіри, маги, відьми, чиї інтереси переслідуються?
  • Коли руйнується мораль, на поверхню вилазять збочення, які подаються як норма життя. І за негативне ставлення до цього тобі загрожує покарання.
  • Коли царює несправедливість, жадібність, нездоланне бажання відхопити все і відразу – це нічого вам не нагадує?
  • Коли рідний тато, або мама залишає своїх дітей, це під чию диктовку?
  • Коли розпалюють конфлікти, війни, агресію під чиїм впливом відбувається таке оп’яніння владою, і бажання всім показати свою неприборкану і аморальну силу?

Вони переповнили жертвами в’язниці, психіатричні лікарні, кладовища і звичайно ад . І скільки людство не вигадує засобів, щоб приборкати жахливу агресію зла і нічого не виходить. Ескалація насилля і аморальності відбувається в прискореному темпі.

Хто може зупинити це все? Крім Христа нікому заступитися за нещасне людство.

Ісус безстрашно увійшов в цю наповнену злими духами територію. Він не боїться, але у когось виник панічний страх. Хто злякався найбільше? Демони! Вони смертельно бояться Христа, бо Він Бог у тілі. Вони були Ним створені, але свідомо відмовилися від свого достоїнства, пішли в слід за сатаною.

Коли вони зустрічаються з Володарем тремтять, бо знають, що зустріч закінчиться для них вигнанням. Вони відразу заявляють про свою підпорядкованість і чітко розуміють свою долю. Варто підкреслити, що демони набагато більш розумніші і передбачливі за наших сучасників, які заявляють, що їм байдуже що там далі буде. Якби вони хоча б краєм ока побачили ад, почули б стогін, вони б ні за що так  легковажно не ставилися до життя.

Коли демони увійшли в свиней, тварини не витримали їхньої присутності. Вони надали перевагу тому щоб вмерти, ніж бути одержимими.  А як людина? Вона терпить демонів. Вони її обманюють, грабують, спричиняють багато страждань, а людина терпить, замість того, щоб молитися про визволення.

Біблія каже, що всі люди до навернення до Бога живуть під владою демонів. Не всі одержимі, але деякі контрольовані. Демони закривають розумі людей від розуміння Євангелії. Ісус дає повеління і нечистий дух виходить, виконує наказ. Слово Ісуса і до сьогодні має так ж силу.

Коли людина ввірує в Євангелію, кається у своїх гріхах, відбувається звільнення від панування сатани.

Колись ми почали їздити в технікум спілкуватися зі студентами. Познайомилися з однією дівчиною, яка дуже зацікавилася Євангелієм.

На одній із зустрічей, Боже Слово особливо її торкнулося і вона прямо під час спілкування сказала, що хоче покаятися у своїх гріхах. Ми Запропонували її помолитися. Вона відкрила рота і відключилася. Ми налякалися. Трохи відійшла, знову почала молитися і знову те саме. Таке повторювалося 6 разів. Я зрозумів, що це має якусь духовне підґрунтя. Запитали, чи зверталися вона коли не будь до ворожок, гадалок. Вона сказала, що таке було. І лише тоді коли вона це розповіла ми всі молилися за неї, вона змогла нарешті помолитися.

Христос вчора і сьогодні і навіки  той самий. Довіряйте Йому, кличте до Нього, слідуйте за Ним, уникайте будь якого контакту з окультизмом, цінуйте свободою, яку маєте через Ісуса.

Демони бояться Христа, коли Він в нас, вони будуть тремтіти перед Ним і не зможуть нам нашкодити.

Христос відновлює сумління

Сумління – це моральна здібність розуміти добро і зло.  Сумління внутрішній суддя. Про те що до герасинця повернулася совість, свідчить наступний факт:

35 І люди вийшли побачити те, що сталося; вони прийшли до Ісуса і знайшли чоловіка, з якого вийшли біси: він сидів одягнений, при розумі, біля ніг Ісуса — і налякалися…

Одна з важливих складових сумління – це відчуття сорому, і лише людина наділена ним. Це відчуття показує нам, що відбувається щось гне пристойне, і розмальовує обличчя червоною фарбою.

До зустрічі з Христом герасинець не соромився, бо його сумління було паралізоване злими духами. Коли Господь Його звільнив, то першим проханням було, дайте мені у щось вдягнутися. Гостре відчуття, що він в неналежному вигляді – а це є сором, –  мотивувало негайно одягнутися. Коли Христос входить у життя людей, Він відразу відроджує праведний сором. Віруючі з соромом пригадують минуле гріховне життя.

Нашому світу, який втратив всякий сором вкрай потрібен Ісус! Погляньте що коїться навколо – відомі моделі раз за разом знімаються без одягу. Чоловіки не соромляться вживати лайливі слова у присутності жінок і дітей.

Молоді не соромно одягатися в безсоромну і дуже облягаючу одежу.

Коли християнство тільки з’явилося, то непристойність і розпуста панувала у всіх сферах життя. Християнство перемогло язичество, бо робило акцент на духовному. Те що відбувається зараз свідчить про зворотні процеси.

Довіряйте Ісусу і Він очистить ваше сумління. Він оздоровить ваше єство зсередини.

Христос повертає здоровий розум

Лука повідомляє, що колишній одержимий був не лише одягнутий, але знаходився в здоровому розумі. Пастухи побачили, що той сидить біля ніг Ісуса і слухає Його Слово. Якщо Слухає, то це означає, що до нього повернувся розум.

Розум це дуже цінний Божий подарунок. Він може аналізувати, пізнавати, передбачати, вирішувати, експериментувати. А особливо він важливий в розрізненні де добро а де зло.

Здоровий розум це велике благословення. Саме розумом ми пізнаємо Бога.

Стережіть свій розум від лихого. Наповнюйте його важливою інформацією. Бо те чим ви наповнюєте розум, так ви і живете. Читайте Слово Боже, лише воно може дати вам премудрість.

«Невігластво дорослої і розумово здорової людини – це вибір, вибір не знати правди, ігнорувати істину. Без відносин з Христом, без Христового змісту в своєму особистому житті, без смирення свого розуму та інтелекту перед Богом – досконалим інтелектом і Знанням, якою б освіченою і інтелектуальною людина не була б, вона день за днем занурюється в туман і пітьму невігластва»[1].

Те що ми спостерігаємо сьогодні – це приклад що відбувається з людиною, коли вона має знання, має інтелект, але немає Христової Премудрості.

Гріхопадіння почалося з втрати здорового розуму і зануренням в невігластво. Сатана батько невігластва просвітив людину, сказавши, що не Господь дає знання а дерево.

Для багатьох сьогодні Євангеліє Ісуса Христа – це нудна стара книга. Віруючі люди це ідіоти, і невігласи. Безумство сьогодні це не втрата розуму, більше це розум і знання без Євангелії, без Христа, без його мудрості.

Коли людина приходить до віри в  Євангеліє Ісуса то отримує здібність тверезо оцінювати життя, відрізняти добро від зла. Правильно ставитися до свого тіла, розпорядку дня, заробляння і витрати грошей.

Христос доручає служіння

36 бо ті, які бачили, розповіли їм, як зцілився біснуватий.

37 І попросили Його всі люди Герасинської землі відійти від них, бо були охоплені великим страхом. Він увійшов до човна й повернувся.

38 Той же чоловік, з якого вийшли біси, просив Його, щоби бути з Ним. Та Він відіслав його, кажучи:

39 Повернися до свого дому й розкажи, що для тебе зробив Бог. І він пішов, розголошуючи по всьому місту, що зробив для нього Ісус.

Для Луки те, що трапилося з цією людиною, – не просто чудесне зцілення; це – спасіння. Спасіння, яке було здавна обіцяне Богом, явлене в Ісусі і яке досягнуло багатьох в Ізраїлі, тепер сягає ще далі за межі Юдеї.

Але вся суть цього епізоду ми знаходимо в завершенні цієї історії.

Чоловік, вже знаходиться в здоровому розумі, просить, щоб Ісус дозволив йому залишитися з Ним. Він тягнеться до Нього не лише тому, що отримав нове життя. Він розуміє шо навряд чи зможе жити в цих місцях, де усім відома його біографія. Він не знає чи приймуть його назад в сім’ю. Йому прийдеться брати відповідальність за свої вчинки. Він один з тих кому Ісус не каже «Іди за Мною»,  а він один з тих кому сказано: «Повертайся до свого дому і говори, що Бог зробив для тебе. Переживши переміну, він тепер сам має нести її до інших.

«Повернися до свого дому й розкажи, що для тебе зробив Бог».

Лука не розповідає про що проповідував цей ексбіснуватий, але ми можемо догадуватися, що він розповідав, як одного дня, Господь зробив його вільним. Ми інтуїтивно відчуваємо те, що робить Бог. Якщо ви хочете розповісти про те, що робить Бог, розкажіть людям про Ісуса.

Найкраще що ми можемо зробити сьогодні, – це бути повноважними представниками Христа в цьому повному гріха світі. Ми маємо словом правди руйнувати обман сатани, який він посіяв в серцях людей. Обман – це неправильні переконання.

Ця історія нам розповідає які бувають неправильні переконання – Страх

Здавалося б мешканці цього міста, побачивши чудо мали б звернутися до Ісуса з проханням, Господи допоможи нам. У нас є багато людей, які потребують звільнення. Навпаки, вони наполегливо просять Христа негайно залишити цю місцевість. Чому так трапилося? Лука пояснює – Страх

Герасинці боялися змін. Вони роздумували: Якщо ми дозволимо Христу увійти в місто, Він змінить усе. Ми вже звикли жити так як живемо: без молитви, без проповідей, ми звикли ні вчому собі не відмовляти. Нехай усе буде так як є. У якій вірі ми народилися у такій і помремо.

Дивтися проповідь: Чому не варто боятися перемін

Чи не те саме ми відчуваємо у нас? Часто можна почути: залиште нас у спокої з вашою релігією! Нам нічого не потрібно. Нам уже пізно щось змінювати. Христос не збирався задовольняти ці безглузді відмовки. Він дає звільненому чоловіку завдання підготувати ґрунт, зруйнувати страх перед змінами. І факт його зміненого житті стане тією силою, яка здатна зробити це.

Герасинці боялися викриття. Ті що жили у Гадарі сповідували багатобожжя. Ця місцевість була пронизана поклонінням демонам, що і сприяло появі цього одержимого. Але відповідати за свої вчинки грецьке суспільство не мало бажання.

Людям не приємно відчувати відповідальність, відчувати себе винним, отримувати відплату за злочини. Вони боялися, викриття. Ось чому цьому чоловіку потрібно іти і своїм свідоцтвом руйнувати ці твердині.

Зрештою, герасинців охопив страх втрат. Вони вже втратили 2 тис свиней. Це був великі економічні збитки. Окрім того вони боялися втратити доходи від окультних занять.

Для багатьох наших сучасників стати християнином так само не вигідно. Вони розуміють, що втратять чимало: прийдеться відмовитися від прибуткових але нечесних справ, повернути борги, розлучитися з грішною кампанією, втратити вигідне положення. І тому вони шукають таку релігію, яка б не спричиняла б таких серйозних втрат. Не змушувала б залишити розпусту, брудну наживу, корупцію.

Христос іде з цієї території, але залишає там Свого свідка. Він буде тут здійснювати переміни.

Наша праця в цьому світу полягає у тому, щоб іти до людей, які охоплені страхом і різними упередженнями і розповідати про те, як Ісус змінив моє життя. Іти з молитвою за душі які ідуть в загибель.

Висновок

Якщо ви відчуваєте, що сьогодні Христос вас кличе до покаяння, то не закривайте своїх вух від цього голосу. Якщо ви хочете щоб Господь подарував вам справжню свободу, здоровий розум, служіння, просіть Його про це.

Ця історія показує, що Ісус людям дає вибір. І він був перед ними, вони нажаль тоді обрали не Його. Кого ти вибереш сьогодні?

Якщо ви мучитеся як Герасинський біснуватий, якщо вам здається що життя нестерпне і перетворилося на жах, і немає надії, то знайте: надія є! Є Ісус який протягує свою руку, пропонує не просто звільнення, а спасіння. Він сильний вивести ваше життя з царства темряви до царства світла.

Якщо ви вже з Христом, і в цій історії ви як учні, то будьте чутливі і уважні до того, що робить Господь, і вам неодмінно буде що розповісти іншим.

А якщо ви бачите, що ви належите до категорії жителів цієї території. Ваше серце тверде. Для вас комфорт, ваш стиль життя вас повністю задовольняє, ви не відчуваєте потреби в Ісусі, можу сказати одне: у вас сьогодні є час покаятися.

[1] Тарас Дятлик. К слову о невежестве и Евангелии

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.