30 Грудня, 2018

Щоб настав мир потрібне Різдво

Щоб настав мир потрібне Різдво

Наприкінці року, що минає, та на початку року, що настає, завжди є бажання підвести підсумки чергового періоду свого життя, та змін у країні, в якій живеш. Що хвилювало нас, пересічених українців, на протязі цього року, і що з цього змінилось за рік у кращу сторону?

Є три речі, які бентежать нас більше всього. Це:

  • Мир на Донбасі
  • Підвищення рівня життя за рахунок збільшення доходів
  • Посадка корупціонерів

24 серпня на Хрещатику в Києві створили величезну карту бажань. Колаж став новим національним рекордом. На першому місці рейтингу — побажання миру Україні, завершення війни на сході країни.

Мир. Ми всі цього бажаємо. Політики обіцяють його, учасники різних конференцій готують промови на його підтримку.

Вчені історики кажуть що за всю історію людства відбулося більше 15 тис. війн у яких загинуло біля 3.5 млрд. людей. Можна сказати, що людство воювало завжди, всю свою історію. Вчені порахували, що за 5.5 тисяч останніх років люди змогли прожити лише 300 років без війни. Це виходить, що в кожному столітті лише тиждень не було війни.

Чи можливо досягнути миру поки ми живемо на цьому світі зла, лукавства, підлості та несправедливості? Чи можливо у якийсь спосіб все таки досягнути миру, що для цього потрібно?

Можливо думаючи про мир, ми шукаємо його не там. Ми помилково думали, що мир у міжнародних договорах, які гарантують мир і безпеку. Ми думаємо, що коли ми будемо мати достатньо грошей, нам не буде необхідності воювати.

Луки 2:13-14

  1. І раптом з’явилася біля ангела сила-силенна небесного війська; вони хвалили Бога і проголошували:

  2. Слава Богові на висоті, а на землі – мир в людях доброї волі.

Народження Ісуса Христа – це відповідь на вирішення питання миру в Україні і в цілому у світі.

Зі всього, що повідомив небесний воїн тої ночі – підкреслюється три речі: Божа слава на висоті, мир на землі, добра воля до людей. Сьогодні я хочу зупинитися лише на одному аспекті: мирі Ангели могли оголосити про процвітання, силу, міць. Вони б могли проголосити і про інші благословення. Але вони оголосили про мир. Чому мир такий важливий, що ангели особливо наголошують про нього?

Кожного разу, коли ми думаємо про мир, ми думаємо про нього, як про відсутність боротьби, війни між людьми. Біблія коли говорить про мир, має на увазі набагато більше. Мир – це не просто перемир’я, хоча і про це йдеться теж. Мир в Біблії – це більше ніж відсутність війни. Мир в Біблії – це потужна сила, яка може змінити людину, і світ навколо.

Різдво – це прихід Спасителя, який прийшов, щоб відновити те, що було втрачене. Є три переміни, три відтворення, три відновлення, які ми отримали завдяки Різдву, які можуть принести мир на нашу землю:

Мир з Богом

Різдво – це оголошення миру. Мир може стати реальністю, тоді, коли Ісуса народиться у вашому серці.

Як це пов’язано між собою?

Біблія Ісуса називає Князь Миру. Коли приходить Князь миру, Він приносить мир. Багато людей, коли думають про мир бачать лише зовнішній бік цього явища. Але навіть коли все добре, то чому у багатьох безсонні ночі? Чому заможні люди, неспокійні? Чому у них все є, а спокою немає? Вся причина  в серці – ми відчуваємо, що грішники і це не подобається Богу.

Намагаючись, якось заспокоїтися люди вживають антидепресанти, шукають вихід в алкоголі. Дехто намагається приглушити цей неспокій  галасливими компаніями, розвагами, роботою, хобі, друзями. Але коли вони залишаються на одинці, вони виють від туги і тривоги.

Чому?  – Бо миру немає всередині. А його можна мати лише тоді, коли гріхи очищені, і ми відчуваємо прощення.

Нам кажуть, що ми живемо у тривожні часи. Історики можуть знайти лише кілька подібних періодів, коли світ живе в страху, невпевненості так як зараз. Здається, що впали звичні устої.

Ми мріємо про мир, але у нас війна. Ми плануємо безпеку, а безпеки стає все менше. Ми хапаємося за будь яку соломину, а вона вислизає з наших рук.

Різдво – це вість, що вихід є!

Прихід Ісуса – це прихід, щоб простити гріхи. І коли ми сьогодні мріємо про мир у своєму серці, мир у своїй сім’ї, у нашій державі, нам потрібно почати з запитання до кожного, від кого залежить це. Ти маєш мир з Богом? Без відповіді на це запитання, немає шансу думати про настання миру.

Чому Ангел явився пастухам?

Єврейські джерела свідчать про те, що ці пастухи не були звичайними пастухами. Вони були левітами, які пасли овець, які готувалися стати жертвою в храмі. Пастухи були навчені відбирати овець для жертвоприношення. Ми знаємо з Писання, що такі вівці мали бути бездоганні, без жодної вади і пороку. Всякого разу, коли народжувалося нове ягня, обов’язком пастухів, було негайно перевірити новонароджене ягня, щоб визначити чи не має він вади. Якщо ягня народжувалося з вадами, воно не могло бути жертовною твариною. Таку тваринку відразу знищували, щоб вона дарма не їла харчі.

Цієї ночі Пастухи почули вість від Ангела і розпізнали Агнця, який через кілька десятків років буде вбито. Саме завдяки цій жертві, кожна людина яка проживає на землі отримала шанс на примирення з Богом. Якщо людина визнає свої гріхи перед Богом, вона отримує прощення, подароване жертвою Ісуса. Також вона отримує мир з Богом. Мир з Богом – це ніщо інше як правильні, добрі стосунки з Богом.

Добрі справи не зближують нас з Богом

Чимало людей, вважають, що їм не потрібно Ісуса, вони власноруч можуть досягнути миру з Богом. Тому багато хто вважає, що для цього потрібно робити багато добрих справ, і Бог побачить і в нагороду дасть благословення і вічне життя.

Але це неправда. Бог бачить реальний стан речей і страшну силу гріха. Цієї проблеми не можна було вирішити нашими добрими ділами. За гріхи має бути справедливе покарання, яке не можливо скасувати добрими справами.

Ісус Христос прийшов у цей світ, став Агнцем. Став жертвою, і задовольнив всі вимоги Божої справедливості, і тому Бог немає жодних претензій до тих хто вірить в Ісуса. Бог не гнівається вже на своїх дітей, бо Ісусова жертва встановила мир між нами і Богом.

Мир який принесло народження Ісуса – це не ми миримося з Богом, а Він примиряє нас з Собою, і робить це через смерть Христа. Це Він не зараховує наших гріхів, тому без Ісуса миру не існує.

Різдво – це нагадування про те, що іншого шляху до миру на землі, миру в сім’ї, миру в Україні без Ісуса не існує.

Щоб був мир, потрібно іти до джерела миру.

Мир Божий

Що таке мир Божий?

Коли Бог нас примирює з Собою, тоді Божий мир приходить у наше життя. Мир з Богом – це примирення, прощення, відновлення і прийняття. Мир Божий – це те що відбувається у нашому житті і нашому серці.

Щоб зрозуміти про що йдеться то є два слова, які протилежні миру в серці, або Божому миру це – неспокій і тривога.

Занепокоєння – це відсутність миру і спокою всередині нас, викликане невпевненістю в своїх можливостях, страхом пережи майбутнім. Коли людина обирає шлях, який суперечить Біблії, вона керується своїм розумом, а це в свою чергу веде до обмеженості і розчарування. Страх перед завтрашнім днем, незнання цілі свого життя і покликання, ці фактори викликають в нас неспокій.

Неспокій розхитує нашу нервову систему, негативно впливає на психіку, впливає негативно на оточуючих людей. Відчуття неспокою – це хвилювання про те, чого немає. Тому немає змісту так себе вести, нервуватися про все на світі. Коли ми непокоїмося, то ми намагаємося грати роль Бога, або ж брати на себе Його роботу. Це ніколи добрим не закінчиться. Ви не можете контролювати те що не контролюється. Ви не можете впливати на обставини. Ними управляє Бог.

Непокоїтися – це вести розмову з самим собою про те, з чим ми нічого не можемо зробити.

Тривога – широке коло почуттів, які виникають на ґрунті необггрунтованих страхів. Той хто постійно тривожиться і хвилюється, хто стурбований майбутнім, той перестає вирішувати сьогоднішні проблеми. Як правило такі люди роблять з мухи слона. Другорядне стає важливим, головне відходить на задній план. Люди які страждають від занепокоєння і тривоги страждають від неврозів, безсоння, головних болів. Нездатність впоратися з тривогою веде до нервових зривів.

Людина,  яка має мир з Богом позбавлена тривоги і занепокоєння. Бо така людина довіряє своє життя Ісусу, і Господь направляє, Його по Своїй волі.

Друзі Михайла знали, що він завжди непокоїться. Одного разу Василь побачив свого товариша, який раніше жив у постійному хвилюванні в незвичному для нього стані. Міша посвистував, наспівував і посміхався на весь рот, так ніби його нічого не хвилює. Вася не міг повірити своїм очам, він вирішив дізнатися, що змінило товариша. Міша, що трапилося? – запитав він. – Здається, ти більше не хвилюєшся як раніше. Ти не повіриш Вася, я вже кілька тижнів ні про що не хвилююсь.  Чудово! Я це у тебе вийшло? Міша пояснив: Я найняв чоловіка, який тепер хвилюється за мене.  Це як?  Це щось новеньке. Скільки платиш за цю послугу? Тисячу доларів в місяць. Тисячу доларів? А де ти візьмеш стільки?  А це його клопоти!

Правда було б класно, якби і ви могли би так зробити? Вам що не хотілося б, щоб був той, хто взяв би на себе всі турботи? Біблія каже, що це можливо! І Ісус прийшов саме для цього. Коли ми стаємо Його дітьми, отримуємо мир з Богом, Він починає турбуватися за нас. І це нам нічого не коштує. Бог безкоштовно пропонує взяти на Себе ваші тривоги, хвилювання.

Коли йдеться про Божий мир, йдеться про здатність довіряти Богу і отримувати спокій. Ісус каже, що коли ти будеш шукати Його волі у житті, будеш слухати Його, то Він буде турбуватися про всі потреби. Про всі. Більше того, Біблія каже , що коли людна хвилюється, тривожиться, то вона грішить. Бог завжди каже не турбуйтеся.

Коли ми не слухаємо Бога – то ми грішимо, тому і переживаємо страхи, тривоги і хвилювання.

Божий мир вселяє у наше серце спокій. Адже ми приймаємо факт, що все знаходиться під Божим контролем. Все що відбувається досягає Божих цілей. Відчуття неспокою, або хвилювання змушує нас неправильно ставити цілі у житті. Неправильно проблемам які будуть завтра краяти душу сьогодні. Господь через Своє Слово навчає не турбуватися про завтрашній день, а зосереджуватися на тому, що потрібно робити сьогодні.

Завтра завжди належить Богу. Він в Його руках. Якщо ми намагаємося контролювати завтра, ми намагаємося вкрасти у Бога те, що належить Йому. Ті люди, які не мають миру в серці, в турботах за завтра, не тільки бажають те, що їм не належить, вони не користуються тим, що їм вже дано сьогодні.

Коли ти маєш стосунки з Богом, ти знаєш що Ісус Бог Всесвіту, Він знає як впоратися з різними ситуаціями. Віруюча людина може мати такий мир навіть тоді, коли навколо хаос.

Переживати неспокій тривожитися – це те саме, що гойдатися в кріслі качалці, скільки зусиль би ви не прикладали – далеко не поїдеш.

Що робити коли неспокій і тривога охоплюють серце?

Якщо ви помічаєте, що замість того, щоб діяти ви починаєте втрачати спокій, тривога огортає душу, сядьте і напишіть три запитання:

  • В чому полягає моя проблема?
  • Яких дій чекає від мене Бог?
  • Коли, з чого і як я почну діяти?

Якщо ви прочитаєте ситуацію в якій опинилися Йосип і Марія ви зрозумієте, що означає мати мир незважаючи нінащо.

Щоб потрапити в Віфлеєм, їм потрібно було здолати більше 150 км. по прямій. Приблизно до 200 км. Щоб подолати таку відстань вагітній жінці потрібно більше часу. Подорож могла тривати до 10 днів.

Я думаю у багатьох виникали в голові погані думки, для чого той Август придумав той перепис. Який він великий негідник. То все окупанти…

Але Йосип і Марія йдуть, і відчувають спокій, не впадають у відчай, коли місця не знайшлося. Вони спокійні бо знають, що Господь не помилився. Все іде по плану. Спаситель має народитися у Віфлеємі, і для того, щоб це трапилося, Бог використовує язичника, який видає наказ про перепис.

Коли ти не шукаєш винних, а визначаєш проблему, шукаєш вирішення в Писанні, Господь робить щось неймовірне. Мир Божий наповнює серце, незалежно від обставин у яких ти знаходишся.

Різдво – це можливість Божому миру запанувати у наший серцях.

Бог миру

Той хто знає Бога миру, є найщасливішою, найздоровішою, і найбагатшою людиною у світі. Яка користь від того, що у тебе буде повно грошей, якщо у тебе тривога і безсонні ночі? Яка користь від володіння золотом і сріблом, якщо у вас немає Бога миру? Яка користь людям, які досягнули великої влади, багатства, впливу, але не мали надії на вічність? Чи буде у них мир?

Коли йдеться про цю категорію миру, то йдеться про благословення від того що у вас є Бог миру з вами.

Бог з Нами

В 7 розділі пророка Ісаї розповідається про народження особливої дитини – пророцтво про незвичну не схожу ні на кого дитину, яка мала прийти у світ. Щоб зрозуміти суть цього пророцтва нам потрібно розуміти обставини у яких прийшлося жити людям того часу.

У часи правління юдейського царя Ахаза, над царством скупчувалися хмари. На півночі швидкими темпами міцніло Ассирійське царство. Ассирія вже захопила усі малі народи, на Середземноморському узбережжі, включаючи північне Царство Ізраїль і частину Юдеї. Північні коліна Ізраїлю були на межі поглинання суворої військової машини ассирійської армії. Ассирійський цар  був безжальним тираном, якого здавалося не можна було зупинити. Не було нікого на Близькому Сході, щоб протистояти завойовникам. Доля армії Ізраїлю була безнадійною. В той же самий час Сирія і те що залишилося від Ізраїлю вели війну проти Ахаза і Юдеї, намагаючись схилити царя на війну проти Ассирії. Але Бог посилає свого пророка Ісаю. Це пророк говорив слова Божі більше 50 років. Ісая відкрито постав перед Ахазом і проголосив йому слова утіхи.

Більше про мир:

Положення Ахаза було важким. З одного боку сирійці і Ізраїльтяни загрожують, з іншого Ассирія наближається ближче і ближче. Тоді він переживав що буде. Він знав про Божу обітницю у які Бог каже що престол Давида буде стояти вічно. Але Ахаз не довіряв… У той час нації потрібно було знамено, яке стане гарантією того, що Бог їх не залишить.

Бог через Ісаю пропонує дати Ахазу знамено, але цар відмовляється. Він не хотів турбувати Бога дрібними питаннями. А направду у Ахаза зрів план виходу з ситуації. Він хотів укласти мирну угоду з Ассирійцями.

Тому царя не цікавило знамено від Бога, тому він так неохоче спілкувався з пророком, він думав, що Боже Слово може завадити Його власному плану. І тоді Ісая відкриває Боже Слово всьому народу:

Тому Господь сам дасть вам знак. Ось діва матиме в лоні й породить сина, і даси його ім’я Еммануїл.

Ісаї 7:14

Це пророцтво мало нагадати царю, що для народу не залежить від політичної ситуації, військової стратегії, мирних договорів. Долю народу вирішує Господь. Криза того часу, була кризою віри. Цар Ахаз в своєму прагненні укласти мирний договір з ворогом своїм вчинком говорив, що в Юдеї немає Бога, який би міг допомогти. Поведінка царя показує його віру, у те що майбутнє народу залежить він угод, які він міг укласти і хитрощів на міжнародній арені.

Майбутнє народу здавалося похмурим. Коли лідери терплять поразку народ залишається без надії. Що робити народу, якщо влада втрачає довіру?

Пророк каже, що Господь втрутиться в ситуацію. І вирішить її несподівано. Ісая розповідає про  трьох дітей.

Чому про дітей? Як діти можуть існувати в умовах війни?

Бог іноді використовує дітей, щоб продемонструвати Свою силу. Бог може вирішити проблеми народу з допомогою слабкості дитини.

Пророк каже, що одна дитина має народитися в дворі Ахаза. Ця дитина має рости і розвиватися в нормальних умовах, але ще до того як стане дорослою, ассирійці знищать Сирію і Ізраїль.  Так і трапилося.

Ця історія з дитиною показує, що Бог все тримає під контролем. Армії ворогів не можуть порушити Божі плани. Навіть факт, нестачі віри у народу не змушують Бога відмовитися він них.

Еммануїл

Еммануїл – з нами Бог. Бог каже, що незважаючи на все Він з ними.

Ахаз відмовляється від цього знамена. І Бог Його виконує 700 років потому. У світ приходить Ісус, який своїм приходом продемонстрував Що Бог з Нами. Він прийшов до нас. Він став як ми. Він знає все. У нього все під контролем. Господь доручає Ісаї донести вість надії у критичний час в історії Ізраїлю. Наближався час, коли Бог наблизиться і буде жити серед народу Свого. Народу потрібна була впевненість, у тому, що незважаючи на обставини, Бог вірний. Він поруч. Він прийде у тілі.

Ісус прийшов. Він Бог миру. Він хоче щоб ми знали ключову істину – що нам потрібне Він. Коли буде Він ми будемо мати все.

Висновок

Наша країна переживає нелегкі часи. Ми постійно знаходимося перед загрозою повномасштабної війни. Ми не знаємо що буде завтра. Ми бачили як не працюють жодні міжнародні угоди, союзи. Ми бачимо як на наших кладовищах стає більше героїв… Ми мріємо про настання миру. Чи він можливий? Чи можна досягнути миру у нас? Що потрібно для цього?

  • Мир з Богом
  • Божий Мир
  • Бог миру

Що робити коли миру немає в серці?

  • В чому полягає моя проблема?
  • Яких дій чекає від мене Бог?
  • Коли, з чого і як я почну діяти?

Вість ангелів, це вість про те, що у світ прийшов Князь миру. Він здійснив те заради чого прийшов. Він повернувся на небо, але знову прийде, щоб раз і назавжди встановити мир.

Питання тільки у тому, чи будеш ти бачити це своїми очима? Чи зможеш бути свідком подій Вселенського масштабу? Чи будеш ти радіти з мільйонами, мільярдами віруючих, які будуть славити Князя Миру в Його царстві?

Завдання:

  • Три речі, про які ти найбільше переживаєш.
  • Яке вирішення дає Біблія на ці питання?
  • Що будеш робити, щоб не тривожитися?

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.