27 Травня, 2018

П’ятидесятниця тоді і сьогодні

П’ятидесятниця тоді і сьогодні

П’ятидесятниця – це переклад з єврейської на грецьку мову – і означає п’ятдесятий день. А взагалі – це свято встановлено Богом ще у Пустелі біля Сінаю. І в оригіналі Біблії має назву свято Шавуот.

Шавуот – з єврейської мови перекладається як тижні. Свято Тижнів, П’ятидесятниця наставала на 50-день після Пасхи.

День П’ятидесятниці – подяка Богу за врожай

Свято П’ятидесятниця було встановлено як свято подяки Богу за врожай. На це свято мали приходити усі чоловіки, щоб разом поклонитися Богу.

Землеробство було основним заняттям древніх євреїв. Ізраїль розміщено в особливих кліматичних умовах, який повністю залежить від Божої милості, а саме наявності дощу весною та осінню. Щедрий врожай свідчив про те, що Бог благословляє Ізраїль.

П’ятидесятниця була початком збору пшениці. Землеробам приходилося важко працювати, щоб виростити врожай. Якщо Ізраїль був з Богом, небо своєчасно давало дощ, а земля щедро родила.

Це свято було особливе. Деякі історики розповідають що на це свято приходило кілька мільйонів людей.

Єрусалим того часу містив близько 120 тисяч мешканців, а на свято П’ятидесятниці приходило біля 3 мільйонів. Люди були скрізь.

Окрім того, люди голосно з великою радістю, цілодобово поклонялися Богу.

Один з істориків розповідає, що на це свято Єрусалим був таким шумним, що за 100 км було чутися гул. Люди хвалили Бога, люди голосно, публічно дякували Богу за врожай. Дякували Богу за життя. Дякували Богу за надію і можливість жити і мати забезпечення на майбутні періоди життя.

Вдячність

Коли ми розвиваємо звичку бути вдячними, то постійно повертаємося до двох запитань:

  • За що я маю бути вдячним?
  • Кому я маю бути вдячним

Чим більше ми висловлюємо вдячність, тим більше перед нашими очима відкривається Божа велич, Його щедрість, і Його благословення.

Коли ми роздумуємо про те, наскільки ми зобов’язані Богу, це допомагає нам долати наш егоїзм.

Поклоніння

Щоб прийти на поклоніння в Єрусалим дехто з паломників долали величезні відстані. У декого подорож займала місяці лише в один бік. І це все заради того, щоб кілька днів побути разом і в спільноті прославити Бога.

Цей факт свідчить про те, що для них поклонніня Богу було важливішим за все. Вони були готові віддати частину свого життя, свого здоров’я, своїх грошей, свого часу, лише заради одного поклоніння.

  • Що коштує сьогодні поклоніння Богу для тебе?
  • Чим я готовий пожертвувати, щоб хоча б раз у тиждень побути разом з братами і сестрами, щоб поклонитися Богу?
  • Чи можу, я трохии більше ніж годину присвятити себе, свої вуха, для того, щоб пізнати Бога більше?

Свято дарування Тори

Ще одним важливим аспектом свята Шавуот є те, що у ці дні євреї біля Сінаю отримали Тору.

На Пасху євреї виходять з Єгипту, здобувають фізичну свободу. А через 50 днів, Господь дає їм Своє слово, яке може зробити їх вільними духовно.

Отримання Закону – це знаменна подія в історії. Бог, який відмий Адаму, Ною, Аврааму і Мойсею стає відомий усім, бо Його заповіді стали написані на камені.

Це відрізнялося від інших релігій Близького Сходу, бо боги цих народів були відомі лише через пророків та жерців. Не було жодних постанов, правил поведінки.
Але Бог Ізраїлю дав свої заповіді на камені, щоб кожен міг Його знати і наближатися до Нього

Як Ізраїль отримав Боже слово, так само і ми маємо бути відкритими, щоб зрозуміти і прийняти Його Слово у своє життя.

Просо звільнитися від поганих звичок, просто почати приходити в церкву, це не те що робить нас Божими дітьми.

Божими дітьми нас робить Бог, через своє Слово, яке має пізнаватися, яке має читатися, яке має вивчатися.

 Зішестя Святого Духа

Ця подія сталася у Богом визначені часи. Бог завжди все робить вчасно.

  • Святий Дух зійшов на апостолів на 7 тиждень. Число 7 – число повноти.
  • День Зішестя Святого Духа відбувся на 50 день – число 50 – число свободи.

П’ятдесят днів до того відбулися події, які змінили долю людства. У дні святкування Пасхи було розп’ято Месію Христа, який вмер на хресті, був похований, і воскрес.

Смерть і воскресіння Ісуса дарували свободу від рабства гріха і смерті усім, хто повірить у Нього.

Ісус обіцяв своїм учням, що вони будуть занурені в Дух Святий. Це дасть їм силу служити Богу і свідчити про Нього.

Це все виповнилося на день П’ятидесятниці. Дух Святий дав їм надприродну силу служити Богу дарами Духа, свідчити про спасінні, яке Бог дарував через Ісуса.

У цей день некнижний, простий, малодосвідчений Петро надприроднім чином цитує великий уривок з пророка Йоіля, пояснює Писання, аргументовано доводить, що Ісус обіцяний Богом Месія. Того дня до віри навернулося біля 3000 тисяч людей.

День П’ятидесятниці став днем народження Спільноти Божої – Церкви.

Свято П’ятидесятниці – це день злиття Святого Духа на всіх. Кожна людина відтоді може стати частиною Божої сім’ї.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=t7dQyN1wWUc[/embedyt]

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.