3 Червня, 2018

Яким має бути ставлення до грішників

Яким має бути ставлення до грішників

Ми живемо у світі, який повний зла, несправедливості, корупції, аморальності. Є деякі гріхи, які шокують не лише віруючих людей, але і суспільство. Яким має бути ставлення до грішників? Грішних людей потрібно сторонитися, чи підтимувати стосунки? Як допомогти грішніій людині знайти вихід і звільнитися від гріха? Яку роль має покаяння у прощенні гріхів?

Якщо просто відкрити вуха, але закрити очі і вслухатися в розмови, то можна почути критику в бік людей, церков, які відрізняються від мене.

  • Когось турбує недостатня суворість поглядів, які здавалися комусь важливішими.
  • Когось турбує ставлення до політики, планування сім’ї, і цей список можна продовжувати.

Молитовний сніданок

В суботу 1 червня у Києві відбувся 7 національний сніданок, на якому були Президент, урядовці, депутати, служителі церков, дипломати, іноземні гості з 15 країн світу. Сніданок відбувся, але розмови про нього тільки розпочалися.

Після молитовного сніданку світ розділився на тих, хто не був і засуджує, та тих, хто був і захоплюється. Головною тезою критики є те, що Бог не слухає молитви грішників. А Президент, депутати, урядовці – це ж найбільші грішники. Як можна себе так опустити, щоб бути серед таких мерзотників.

Я знаю випадки коли навіть рідні люди перестали спілкуватися між собою, через те що хтось з дітей перестав ходити до церкви. Я знаю, що дехто відмовився від своїх рідних, щоб не осквернятися.

Подібні реакції на людей, на грішних людей, це добре, правильно, біблійно, чи не зовсім?

Ганді відомий своїм висловом: «Мені подобається ваш Христос, але мені не подобаються ви, християни. Ви, християни, дуже не схожі на свого Христа».

Ганді захоплювався Ісусом, але йому було важко зрозуміти, чому християни так погано відображають у своєму житті вчення Ісуса.

Яким має бути моє ставлення до грішників?

Луки 5:27-32

27 Після цього Він вийшов і побачив митника на ім’я Левій, який сидів на митниці, та й сказав йому: Іди за мною.

28 Залишивши все, той устав і пішов слідом за Ним.

29 Левій справив для Нього велику гостину у своєму домі; була там велика група митників та інших, які сиділи з Ним при столі.

30 А книжники та фарисеї нарікали на Його учнів, кажучи: Чому ви їсте і п’єте з митниками та грішниками?

31А Ісус у відповідь їм сказав: Лікаря потребують не здорові, а хворі.

32 Я прийшов закликати до покаяння не праведних, а грішних.

Христос кличе недостойних

Левій, він же Матвій, був збирачем податків. Для нашого часу бути податківцем – це мати престижну добре оплачувану роботу. Але в окупованій юдеї першого століття бути податківцем – це щодня відчувати постійну зневагу і ненависть від своїх земляків.

Таке відношення людей було спричинене римською владою, яка встановила обов’язкову суму податків, яку потрібно було доставляти в казну і дозволила митникам придумувати додатковий заробіток собі на життя.

Вони намагалися обкласти податком усе, що можна було – кожну колісну вісь, одиницю товару, проїзд по місту, чи по мосту…

Люди вважали митників злодіями і розбійниками. Їх ненавиділи як зрадників батьківщини, і віри, адже вони збирали гроші римським окупантам.

Збирачу податків було категорично заборонено відвідувати синагогу; він був включений в список нечистих предметів і живих істот, через які приходило осквернення.

Він не міг бути свідком у суді. Ніхто з євреїв не видав би заміж свою дочку. Якщо якась дівчина всупереч волі батьків осміювалась вийти заміж на митника, її влаштовували символічні похорони.

Факт про який ми читали з Євангелії. Був шокуючим для тих хто був поруч. Ісус кличе, стати учнем – найбільш недостойну особу з усіх, які тільки можуть бути.

Божа любов відкрита і настільки неосяжна, що обіймає найбільш низьке і жалюгідне, щоб зробити з нього добре і славне.

Є люди, які думають, що нагрішили дуже багато, що Ісус не може їх прийняти і любити. Але Він це робить.

Є люди які вважають, що накоїли багато помилок, щоб Ісус їх помітив і допоміг змінити життя. Але Він це робить.

Ісусу не подобається, що суспільство ненавидить Левія. Ісусу не подобається, що Левій є жалюгідним грішником. Він просто хоче, щоб Левій слідував за ним.

Одного разу проповіднику лорду Редстоку хтось показав храми Санкт-Петербурга. Після закінчення екскурсії лорд сказав екскурсоводу: «Дякую вам, що ви показали мені музеї! Коли ви приїдете в Англію, я покажу вам сотні чоловіків і жінок, яких Господь спас від п’янства, розпусти і які стали корисні суспільству».

Можливо вам подобається чути про Ісуса і Його вчення, однак через численні гріхи ви не розраховуєте стати кращими, стати чудовими християнами.

Сьогодні вам потрібно засвоїти ключову вість Євангелії: Ісус шукає собі учнів тих, хто відчайдушно розчарувався в собі і готовий покладатися лише на Його велику милість.

Застосування

  • Багато людей переконанні, що занадто грішні, щоб бути прощеними.

Погляньте на Левія. Він зраджував своїх, він обманював, він жив у гріхах. Ісус мабуть вже перетинався з ним, напевно його сім’я вже були обмануті цим пройдисвітом. Але Ісус любить його і хоче подарувати йому Нове життя.

  • Багато людей вірять, що люди не цікавляться Ісусом і не будуть реагувати на Його вчення.

Але Ісус бачив самотність Левія у цій податковій кабіні. Ісус ініціює розмову, і Левій рішуче, залишає усе іде вслід за Христом. Люди сьогодні приховують свої проблеми. Зовні може видатися, що у них і так все добре, але Ісус знає серце кожного і готовий допомогти кожному.

  • Не має людей, які знаходяться за межею Божої досяжності.

Може видатися, що ваш друг, керівник, колега недоступний для Євангелії, але це не так. Може видатися, що ваш батько, сусіди ніколи не прийдуть до віри в Ісуса. Але це не так. Ви можете думати, що ви занадто грішні, щоб Бог вас простив, але це не правда. Він помер за вас. Він хоче вашої відповіді. Ві чекає вашої реакції.

  • Ісус не є реформатор. Він трансформатор.
  • Ісус не приходить у ваше життя, щоб допомогти жити краще. Він приходить, для радикальних змін.
  • Він не зацікавлений розважати вас. Він приходить, щоб ви цілком віддали Йому своє життя.
  • Йому не потрібна частина вашого життя в неділю. Він хоче бути Твоїм Богом від понеділка до неділі, усі 24 години на добу.
  • Він не запрошу, вас до Себе, щоб підняти вашу самооцінку. Він приходить, щоб розіпнути ваше я і навчити вас жити з Ним.
  • Він приходить керувати. Він прийшов правити. Він Цар всього світу. Прийде мить, коли Він публічно візьме владу над усім світом. Коли ти схиляєшся перед Ним і визнаєш Його владу, отримуєш справжню радість.

Ісус – це надія, яка змінює життя.

Христос кличе слідувати за Ним

Коли читати цей уривок, може видатися, що реакція Матвія, якась необдумана і спонтанна.

Матвій жив у Капернаумі, він точно чув про чудеса, чув істини з Його проповідей. Він чув повчання Христа, які пробудили в його душі прагнення до праведності.

Історики вважають, що Левій слідував за Ісусом, і оподатковував людей, які прийшли послухати Ісуса.

Уявіть собі картину, ви приходите до церкви, а тут з’являється таки собі містер «х» і починає збирати гроші на податок. Але разом з тим, Левій чує слово Ісуса. Все життя Левію казали, що він буде очолювати пекло. Все життя йому казали, що Бог ніколи його не простить. А Ісус вчив щось нове, чого той раніше не чув.

Присутність Левія не турбувала Ісуса, але його присутність обурювала натовп.

Замість, того, щоб прогнати негідника і наказати йому більше ніколи не займатися поборами, Ісус пропонує Левію стати одним з його учнів.

Левій міг допускати, що він буде підслуховувати десь з боку, але про те, щоб стати учнем Господа не наважувався навіть мріяти.

Щоб стати учнем Ісуса не потрібна бездоганна характеристика з місця роботи, не потрібне високоморальне життя. Потрібен добровільний відклик на заклик Євангелії. Віра у те, що Ісус може виправити поломане життя і самого непотрібного зробити корисним для Бога.

Христос спасає Левія простим і надійним способом – кличе його слідувати за Собою. Так само Він і сьогодні спасає душі. Навіть зараз через проповідь, ти можеш відгукнутися на заклик стати Його учнем.

Сьогодні люди досягнули великого технологічного прогресу. Кожен зі свого телефону може зв’язатися з будь-яким кінцем світу. Ти будь де можеш мати інтернет, купити квиток, домовитися про спільну поїздку, навіть познайомитися  з дівчиною і одружитися, але це не робить людей щасливими.

Люди марнують життя в безнадії, безцільності і матеріалізмі. І винен у цьому не Бог, а наше невірство. Багато хто в Україні чують Євангеліє, але не вірять, що воно звертається до них.

Що означає іти за Христом?

Іти за Христом – це бути у постійному спілкуванні Ним, слідувати по життю під Його мудрим керівництвом, яке є в Євангелії. І це найкраще що може бути. В цьому найбільше щастя людини.

Левій з першої хвилини став учнем Ісуса. Він залишив своє ремесло, і відразу зібрав усіх своїх друзів на зустріч з Ісусом. Він бажав їм того ж самого, що здобув сам.

Головною справою Левія для Христа стало написання Євангелії, яке носить ім’я: Євангеліє від Матвія. Левій стає Матвієм.

  • Левій – об’єднаний.
  • Матвій – дар Божий

Матвій писав Євангеліє для євреїв, і він хотів показати, що в Ісусі виконалися усі старозавітні пророцтва, і тому Він є Месією.

Матвій раз відразу повторює фразу: «І ось збулося сказане пророком…»

Ця фраза повторюється в Євангелії Матвія більше 16 разів.

Домінуюча думка, яка пронизує усе Євангеліє – Ісус є Цар. Автор пише Євангеліє, щоб показати царське походження Ісуса. Він показує, що Ісус походить з роду Давидового. Титул Син Давидів зустрічається більше ніж у бідь-якій іншій Євангелії.

Служіння Матвія було не марним. Мільйони людей зобов’язані йому спасінням, бо прочитали його Євангеліє або почули проповідь на його текст.

Застосування

Вам не потрібно писати Євангеліє, це запевняю вас точно, але у наших силах поширювати його. Віруючи у нього, живучи так як написано і розповідаючи іншим про те, що Бог зробив з нами.

Матвій приготував гостину і відкрив двері свого будинку для інших і завдяки цьому світ почув великі слова Христа: «Лікаря потребують не здорові, а хворі.»

Багатьох ці слова врятували від відчаю, багатьох привели до спасіння – адже вони свідчать що Ісус на боці грішників, і Він хоче допомогти їм стати святими.

  • Левій негайно відкрив свій дім для друзів, щоб познайомити їх з паном Добрих Новин.

Матвій запрошує своїх знайомих товаришів по службі, сусідів, пригостив їх і зробив усе, щоб вони познайомилися з Христом. Ми можемо те саме зробити сьогодні. Коли ви відкриєте своє життя Ісусу, то допоможіть усім, хто у вашому колі, щоб вони теж могли зустріти Ісуса.

  • Ми думаємо, що ми не зможемо людям розказувати про Бога, бо мало знаємо, це важко, страшно…

Левій використав те, що мав: у нього був будинок, їжа, багато знайомих. Він мав стосунки з багатьма людьми, і він усе приніс Ісусу.

Матвій був дуже багатим. Як він зміг не відмовити Ісусу?

Матвій зрозумів важливу річ. Гроші, майно, заможність не приносять справжнього миру і Божого прощення. За гроші не можна купити щастя, миру, безпеки, задоволення, впевненості. Гроші допомагають набути речі, але залишають серце порожнім, неспокійним, неповним, і незахищеним.

Коли Ісус пропонує Левію іти за Ним, Левій розуміє, що Ісус може задовольнити всі його справжні потреби.

Заможним важко прийняти таке рішення, але Левій був одним з небагатьох. Ризикуйте всім заради Ісуса.

Що особисто тобі заважає сьогодні піти за Ісусом?

Чи існують речі у житті, які ви шукали, які на вашу думку дадуть вам задоволення?

Можливо, щоб їх досягнути вам прийшлося грішити, обманювати, хитрувати, лицемірити…

Можливо ви як Левій у житті допустили багато помилок. Якщо люди б знали половину з того, ким ви є насправді, вони б не хотіли бути з вами поруч.

Але Ісус кличе тебе таким, як ти є. Немає значення, що було в минулому. Він хоче, щоб ви йшли за Ним. Неважливо, що інші думають про вас.

Христос проводить час з грішниками, але кличе їх до покаяння

Хоч Левій покинув свою роботу, він не залишив свого будинку. Він перестав працювати на своїй грішній роботі. І ось одне з перших що він робить, – він робить вечірку для Ісуса, щоб привести туди купу інших збирачів податків.

Чому саме їх?

Тому що це були єдині люди з ким у нього були стосунки. Він не знав релігійних людей. Він не дружив з елітою. Вони не хотіли б мати собі такого товариша.

Левій знайшов те що шукав і тепер хоче поділитися з іншими.

Факти свідчать про те, що найбільш ефективними в євангелізмі, або в проповідуванні Євангелії є ті, хто тільки починає слідувати за Христом.

Чому?

Тому що у них є друзі, які ще не є християнами. Коли людина довіряє своє життя Ісусу, і дізнається що Ісус прощає гріхи безкоштовно, вони про це люблять розповідати друзям.

Дослідники кажуть що християнин на 3 році свого слідування за Христом повністю втрачає нехристиянських друзів, тому активність в євангелізації дуже звужується. Тому ось чому важливо мати дружні стосунки з людьми, які ще не знають Бога, які не пережили особистої зустрічі з Ісусом.

Ми не маємо брати участь у гріхах, але ми маємо бути друзями. Ми маємо відкривати свої доми для наших друзів.

Ісус не відчуває жодного занепокоєння, коли проводить час, разом їсть разом з тими, кого вважають грішними, або поганими людьми. У нас має бути добре ставлення до грішників.

У нас недавно трапився кумедний випадок. Якось наша Діаночка пішла в гості до Каріни. Передзвонила Іра і каже, що Діана у них, і у 20:00 вона її приведе. Пройшло трохи часу, але ніхто нічого не робив. Я пішов туди і несподіванка. Сусідкою Іри виявляється продавець пекарні, з якою у нас вже зав’язалися непогані стосунки як у покупця і продавця.

Коли вона мене побачила, у неї стали квадратні очі і вона не стрималася: а ви що тут робите? – Забираю донечку. Жах! Почув я від неї….

З точки зору культури, збирач податків був таким же як повія. Релігійні люди не хотіли мати жодних стосунків з такими людьми. Але Ісус не просто розмовляє з такими, Він проводить з ними час у їхньому домі.

30 А книжники та фарисеї нарікали на Його учнів, кажучи: Чому ви їсте і п’єте з митниками та грішниками?

Релігійні люди книжники і фарисеї ніколи не дозволяли бути поруч тих кого вони вважали грішними.

Вони трималися тільки свого середовища. Говорити, торкатися, їсти з грішниками для них було дуже поганим. Для них їсти з грішниками те саме, що схвалювати гріх з цими людьми.

Це дуже схоже до того, що проглядається серед віруючих людей сьогодні. Все що поза церквою є гріховним і світським.

Політика, економіка, бізнес, місцеве самоврядування, школа, культура, спорт – це все світ. І всі люди у цих середовищах великі грішники. Краще з ними нічого не мати спільного.

Ісус який постає перед нами, сьогодні ймовірно був би засуджений багатьма церквами. Він робить протилежне тому, як вважає суспілство і релігійна еліта.

Ісус не робив гріхів разом з грішниками, але Він дружив з ними, проводив з ними час. Христостове ствалення до грішників кардинально відрізнялося від ставлення релігійної еліти.

Коли це побачили фарисеї, вони жахнулися. Так завжди реагують релігійні люди. Але Ісус має добрі стосунки з різними людьми, щоб кликати їх до покаяння.

Ми глибоко помиляємося, коли хочемо відгородити себе, своїх дітей від невіруючих людей. Ми маємо робити все, що в наших силах, щоб набувати більше друзів, серед тих які не знають Бога.

31 А Ісус у відповідь їм сказав: Лікаря потребують не здорові, а хворі.

32 Я прийшов закликати до покаяння не праведних, а грішних.

Що робить людина коли хвора? 

Ви йдете до лікаря, ви шукаєте допомоги. Ви очікуєте, що вам дадуть рецепт, ви купите необхідні препарати, які допоможуть вирішити проблему. Ви готові змінити свій стиль життя, заради поліпшення здоров’я.

Так само Ісус прийшов, щоб допомогти тим, хто знає що грішний. Він прийшов для спасіння грішників.

Здоровим не потрібен лікар. Праведні не потребують покаяння. Але нажаль, є багато хворих, які не знають про свої хвороби.

Маса людей, вважають себе добрими людьми. Чимало вважають, що грішать, але не все погано.

Ісус не прийшов до людей, які не погоджуються, що вони грішні. Ісус не намагається доводити людям, що вони грішники. Ісус проповідує спасіння грішників.

Як правило Ісус лише релігійним людям вказував на те, що вони грішники.

Більшу частину свого часу Ісус не зосереджується на гріху; Він просто допомагає тим, хто зрозумів, що Йому потрібна Його допомога.

Засуджувати гріх – це роль Святого Духа. І Він це робить, торкаючись нашого сумління і через Слово Боже. Ісус не говорить людям, що вони потребують Його допомоги.

А коли вони приходять до Нього за допомогою, Він не дає їм якусь пігулку, щоб їм стало краще на кілька годин. Він не дає знеболювальних препаратів, гарну музику. Ісус вирішує корінь проблеми і дає ліки.

Він каже грішникам, що їхня проблема гріх, і вони мають припинити грішити. Коли грішники приходять до Нього за допомогою, Він каже їм покаятися.

Покаятися – це не розказати Богу про погані вчинки, покаятися – це змінити поведінку.

Ісус хоче, щоб ви йшли за Ним, незалежно від того, який гріх у вашому житті зараз, Він хоче, щоб ви його сьогодні залишили. Він хоче, щоб ви зрозуміли це і покаялися.

Відповідь починається з того, що ви маєте визнати, що грішна людина. Що вам потрібно відвернутися від гріхів, щоб стати учнем Ісуса.

Багато людей погоджуються, що грішать, але це занадто велика проблема, щоб боротися з цим. Або вважають, що це не така й серйозна проблема, адже так живуть більшість людей. Можливо хтось думає, що гріх можна вилікувати іншим способом, іншою терапією. Немає іншого засобу, як іти до лікаря Ісуса.

А Він каже, Покайся, залиш гріх та йди за Ним.

Висновок

Якщо ми хочемо мати правильне ставлення до грішників, ми маємо брати приклад з Ісуса.

Ісус – це надія, яка змінює життя.

Чи готовий ти зробити крок у бік Ісуса, щоб Він змінив і твоє життя?

Ісус – змінює життя не лише вам, але усім навколо вас

Чи готові ви розповісти про Ісуса усім тим з ким маєте стосунки і запросити людей до свого дому?

  • Подивіться навколо, визначте своїх колег, друзів, сусідів, які ще не знають Ісуса. Напишіть їхні імена.
  • Моліться за них кожного дня.
  • Подумайте, як ви зможете будувати стосунки з ними.

Всього дві речі:

Ти сьогодні відгукнешся на заклик Ісуса: Іди за Мною?

Ви зробите крок, щоб познайомити своїх друзів з Ісусом?

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.