13 Травня, 2018

Найважливіше у житті

Найважливіше у житті

Що найважливіше в житті людини? Чимало людей вважають що здоров’я найважливіше у житті? Але чи дійсно це так важливо? Чи є щось більш важливе? Біблія каже, що найважливіше в житті людини – це отримати прощення гріхів. Як отримати прощення гріхів?

Нам щодня доводиться приймати якісь рішення. Йдучи по вулиці, ми вирішуємо, у яке кафе зайти. Коли сідаємо за столик, вибираємо що замовити — чай чи каву. Коли принесуть рахунок, вирішуємо: платити великою купюрою чи дати декілька дрібних.

Проте такі рішення ніщо в порівнянні, наприклад, з вибором освіти, роботи або супутника життя. Але існує ще важливіше питання, щодо якого нам потрібно кожному визначитися, але про це трішки згодом…

Американців запитали, що вони думають про гріх.

  • 34% – визнали себе грішниками. Але вони покладаються на себе і стараються грішити менше.
  • 28% визнали себе грішниками, але надію кладуть на Христа.
  • 10% заявили, що гріха не існує
  • 8% сказали, що не вважають себе грішниками
  • 5% сказали, що грішники і їх це влаштовує
  • 15% не відповіли.

Зігмунд Фрейд сказав, що усвідомлення себе грішником є одним з видів нервозу.

Але це лише порожні слова, адже кожна людина відчуває чіткі докори розуму і свого сумління, які нагадують про численні злі вчинки, думки, бажання і змусити їх замовкнути не так просто.

Коли людина намагається заперечити свою гріховність, то скоріше за все намагається уникнути відповідальності перед Богом.

У свої 27 років він знаходився у зеніті слави. Бог дав йому красу, шарм і неймовірний талант поета,  але поет розпорядився цим даром не кращим способом. Його життя супроводжували численні любовні зв’язки, розлучення, п’яні скандали.

В одному вірші Сергій Єсенін написаному за 2 роки до смерті, описує відчайдушний страх постати перед святим Богом.

Він закінчив життя самогубством. Поет помер не отримавши найважливішого у житті – прощення гріхів…

Померти в гріхах, відкинувши шлях спасіння – найжахливіша трагедія у житті.

Але ж гріхи можуть бути прощені і назавжди забуті Богом.

  • Що найважливішу у твоєму житті?
  • Що ти маєш зробити, щоб твої гріхи були прощені?
  • Які кроки ти маєш зробити сьогодні, щоб Бог простив тобі твоїх гріхи.

Луки 5:17-26

17 І сталося одного дня, коли Він навчав, сиділи фарисеї і законовчителі, які поприходили з усіх сіл галилейських і юдейських та з Єрусалима; і сила Господня була в Ньому, щоб оздоровляти.

18 І ось люди принесли на носилках чоловіка, який був паралізований, і намагалися внести його й покласти перед Ним.

19 І, не знайшовши, як пронести його крізь натовп, вони вилізли на дах, та й крізь черепицю опустили його з носилками на середину перед Ісусом.

20 Побачивши їхню віру, Він сказав: Чоловіче, прощаються тобі твої гріхи!

21 І книжники та фарисеї почали міркувати, кажучи: Хто ж Він, що говорить таку богозневагу? Хто може прощати гріхи, крім Самого Бога?

22 Пізнавши їхні думки, Ісус сказав їм у відповідь: Що ви роздумуєте у ваших серцях?

23 Що легше: сказати «прощаються тобі твої гріхи», чи сказати «встань і ходи»?

24 Але щоб ви знали, що Син Людський має на землі владу прощати гріхи! І сказав паралізованому: Кажу тобі, встань, візьми свою постіль і йди до свого дому!

25 І враз уставши перед ними, він узяв те, на чому лежав, і пішов до свого дому, прославляючи Бога.

26 А всіх охопив жах; вони славили Бога, сповнені страхом, кажучи: Неймовірне ми бачили сьогодні!

Прощення гріхів – головна тема прочитаного тексту:

Але щоб ви знали, що Син Людський має на землі владу прощати гріхи!

Ісус хотів, щоб люди не просто зрозуміли Його науку про прощення гріхів,  але і здобули його.

Прощення гріхів дає людині неймовірну свободу і щастя.

Прощення гріхів – важливіше за релігійність

Першими кого хоче вивести на арену в цьому уривку Лука є фарисеї і книжники, і думаю що це не випадково.

Після того, як Ісуса вигнали з синагоги, Ісус починає другу фазу свого служіння. Тепер Він навчає по домах.

Головними у синагогах були фарисеї та книжники. Вони були вчителями Закону, які вирізнялися своєю релігійністю.

Вони були найбільш авторитетними серед єврейського народу. Одягалися в чорний одяг. Довго молилися, давали десятини навіть з трави яка росла у них вдома. Бувало що лобом вдарялися в стовпи, бо не могли дивитися на жінок, щоб не втратити своєї святості.

Сьогодні вони прийшли не для того, щоб чогось навчитися, а щоб отримати компромат на Ісуса. Їм не подобалося те, що вчив Ісус, вони на Нього дуже злились, але нічого неправильного не могли знайти.

Своєю присутністю, вони хотіли завадити Ісусу проповідувати і усією своєї релігійністю показати, що Ісус навчає неправильно.

Для них виконання традицій було важливішим за послух і знання Бога.

Нажаль сьогодні є дуже багато українців, для яких дотримання ритуалів, прояви зовнішньої релігійності важливіші за Боже Слово.

Обряд хрещення дитини.

У православній, католицькій традиції прийнято хрестити дітей коли вони ще немовлята. Читаючи Євангеліє, ми не бачимо подібної практики, це означає, що ця традиція не є Біблійною і важливою до виконання. Але досвід показує, що люди готові проявити відвертий непослух до Писання, аби виконати релігійний ритуал.

Посвячення їжі на свята.

Ще одна традиція, яка дуже популярна у нас, це посвячення різних предметів і їжі. Ми не знаходимо подібної практики. Більше того, подібні традиції були в язичництві. Сьогодні ці речі виставленні на перший план. І той хто не посвячує їжу, відчуває, що залишається без Божої благодаті. Але ж це обман і неправда.

Ці і подібні речі свідчать про те, що для більшості людей задоволення релігійних потреб є вищим за бажання пізнати істину.

Багато людей, які дотримуються певних ритуалів, можуть абсолютно не вірити в Бога. Жодного разу не читали Біблію, а церкву відвідують лише на Різдво і на Великдень.

Ця історія звертає нашу увагу на те, що релігійності мало.

  • Релігійність не робить людину ближчою до Бога
  • Релігійність не дає людині пізнати істину
  • Релігійність не дає прощення гріхів
  • Релігійність може бути перешкодою, до прощення гріхів
  • Релігійність може допомогти стати ворогом Бога
  • Релігійність – це намагання заслужити прихильність Бога своїми вчинками.

Але Якщо ти хочеш отримати прощення гріхів, то тобі потрібен Ісус.

Прощення гріхів – важливіше за здоров’я

Безсумнівну, друзі паралізованого принесли свого товариша до Ісуса для зцілення, а не для душевної потіхи. Вони не сумнівалися, що хочуть найкращого для свого друга. Вони подолали купу перешкод, і здається уже все позаду, і найзаповітніша мрія ось-ось стане реальністю…

Але Ісус починає не з зцілення тіла, а з зцілення душі:

20 Побачивши їхню віру, Він сказав: Чоловіче, прощаються тобі твої гріхи!

Учитель виклав важливий урок про те, що здоров’я душі важливіше за стан тіла. В переліку постійних потреб людини прощення гріхів має займати перше місце, а все решта на другому.

Людина не має заспокоїтися, поки не отримає прощення гріхів.

Наступного разу, коли ви від когось почуєте фразу, що найважливіше – то здоров’я, підкажіть, що це не так, є речі важливіші.

Коли у вас раптом вилетить з рота подібна фраза, скоректуйте її, що прощення гріхів – це найважливіше у житті людини.

Якщо ти матимеш найкраще здоров’я, а не будеш мати прощення гріхів, ти будеш покараний Богом за гріхи, і перебуватимеш всю вічність в озері огненному.

Здоров’я тіла – це тимчасове явище, рано чи пізно недуги візьмуть верх, і тіло помре. Душа не помирає. Якщо вона піде у вічність хворою на гріх, ця хвороба буде невиліковною.

Здоров’я душі важливіше за здоров’я тіла.

Христос ніколи не проповідував про здоровий спосіб життя, про те, як правильно харчуватися, як виконувати фізичні вправи. Він усе Своє служіння говорив про важливість душі і важливість прощення гріхів.

  • Багатство і слава світу нічого не коштують у порівнянні з цінністю душі.
  • Душа значніша за тіло
  • Краще мати тілесні ушкодження, ніж пошкоджену гріхами душу.

Світ думає про душу інакше. Він підніс тілесні потреби і бажання але кинув під ноги потребу душі в Богові і в святому житті.

Наша культура влаштовує конкурси краси, спортивні змагання, але ніхто не дбає про чистоту душі.

Виробники косметики, модного одягу і засобів для схуднення рекламують свою продукцію, створюючи культ красивого і здорового тіла, а про здоров’я душі ні слова.

Обкладинки глянцевих журналів мерехтять фото зірок шоу-бізнесу і спорту, а їхні поклонники готові віддати останні гроші, щоб стати схожим на свого кумира. Красиве тіло стає предметом гордощів, засобом наживи і предметом пожадливості.

Люди не замислюються, що краса – не їхня заслуга, а прояв художнього смаку Творця і Його любові до Свого творіння.

Чи вділяємо ми достатньо часу турботі про свою душу?

Турбота про здоров’я це добре, але якщо ви нічого не робите, щоб піклуватися про душу – це погано.

 Як отримати прощення гріхів?

1.    Прощення гріхів потрібне кожному

Лука яскраво змальовує реальне положення грішника:

  • Він безпомічний
  • Він хворий
  • Він потребує допомоги ззовні
  • Він приречений
  • Він спотворений
  • Він брудний

Читаючи Біблію ми знаємо, що усі люди грішники, немає жодної людини, яка була б праведною. Немає жодної людини, яка робила б добро і не грішила.

В очах Бога грішник виглядає як той хто важко хворий – паралізований.

Кожна людина на землі, розбещена, засоромлена гріхом, ми винні і достойні пекельного вогню.

Ми дуже лояльно почали відноситися до гріхів. Для нас вини стали помилками, звичками, модою, сучасністю. Нам здається, що Бог якось витерпить, якось змириться з нашим духовним станом.

Але, щоб зрозуміти як, Бог ставиться до гріха, потрібно подивитися на Голгофу. Там яскрава ілюстрація того, наскільки огидним і мерзенним гріх є в Божих очах. Він зійшов на землю і став гріхом за нас.

Бог сприймає гріх як бунт, як загравання з дияволом, як особисту образу, як зраду проти Його Величі.

Ми схильні недооцінювати серйозність своїх вчинків, вважаючи себе порядними людьми. Але направду, наша ситуація дуже непевна.

Просто подумайте, а що ж вкоїла Єва? У чому її переступ? Можливо вона сказала богохульні слова? П’янство? Розпуста? Крадіж? Наклеп? Аборт? Розлучення?

Ні! Вона просто з’їла заборонений Богом плід. У той момент вона могла знайти купу виправдання для свого вчинку.

Плід був дуже гарним, він окрім смакових якостей мав у собі, щось більше, він відкривав невідоме.

До сьогодні диявол користається тими самими методами. У 99% гріх до нас приходить у вигляді насолоди. Насолода багатством, позашлюбним стосунками, алкоголем, славою. Сутність гріха в перевищенні власних інтересів людини над Божими. Саме це і губить душу.

Просто замисліться: один єдиний раз Єва порушила заповідь Божу, і позбавилась раю, здоров’я сімейного щастя, і зрештою життя. Один гріх змушує нашу землю стогнати від важкої влади гріха і диявола.

Гріх прийшов до нас гостем, але дуже скоро став нашим господарем.

Якби Єва усвідомлювала наслідки свого вчинку, що схильність до гріха вона передасть своїм нащадкам, через це багато мільйонів її синів піднімуть руку один на одного…

Якби Єва знала, що мільйони її нащадків широкою рікою підуть в ад, вона б в жаху відскочила від пропозиції вкусити цей плід.

Нам гріх видається безпечним і таким, що можна виправити. Я погрішу, а потім покаюся і Бог простить.

Але люди часто не знають дійсної реальності, що гріх нероздільно зв’язаний з наслідками – смерті.

Посмакувати, втягнутися у гріх легко, – визволитися не можливо.

Немає жодної людини, яка не потребувала б прощення гріхів. Це означає, що те що я кажу стосується на 100% до кожного. Ніхто з вас не може сказати протилежне.

Ось чому слова про прощення гріхів до паралізованого були першими.

Бо усі згрішили, і тому усі мають потребу в прощенні.

2.    Прощення отримується вірою

Будинок, у якому проповідував Ісус, напевно був невеликого розміру, щоб вмістити таку велику кількість люду.

Друзі паралізованого зробили більше ніж можна було собі уявити.  Вони очікували на дію Ісуса. Вони надіялись, що Ісус схвалить їхню любов до товариша. Але Він звертає увагу на щось інше, і це віра. Не на людські досягнення чи емоції, а на віру.

Євангеліє свідчить, що Христос завжди звертав увагу на віру.

У справі прощення гріхів наші моральні якості, чи ступінь проблем не мають жодного значення. Наша мораль – як забруднений одяг. У прощенні гріхів найважливішу роль відіграє віра.

  • Віра – це прояв смирення і покори, з якими ми приходимо до Бога за милістю.
  • Віра – це білий прапор капітуляції, який ми викидаємо перед Богом.

Прощення гріхів здобувається лише вірою.

Дехто вважає що для прощення гріхів потрібно ще щось, паломництво, чи свята вода, чи поклоніння іконам, чи пожертва на храм, але це неправда, і маніпуляція. Хтось вважає, що для прощення гріхів має бути священник, але це не так.

Євангеліє не ставить жодних додаткових умов. Потрібна віра, і молитва покаяння як результат віри.

3.    Прощення гріхів дається Христом

Релігійні функціонери були глибоко обурені словами Ісуса:

 21 І книжники та фарисеї почали міркувати, кажучи: Хто ж Він, що говорить таку богозневагу? Хто може прощати гріхи, крім Самого Бога?

Ісус знав, що людям важко повірити у те, що Він прощає гріхи. Це ж не можливо перевірити. Можна наговорити наобіцяти що завгодно. Як ти побачиш чи прощені вони чи ні.

І тут Христос підтверджуючи свої слова каже:

 22 Пізнавши їхні думки, Ісус сказав їм у відповідь: Що ви роздумуєте у ваших серцях?

23 Що легше: сказати «прощаються тобі твої гріхи», чи сказати «встань і ходи»?

Зрозуміло, що з точки зору людини, сказати встань і ходи значно важче, бо мова йде про реальну дію і владу слова.

І якщо слово Христове може зціляти хворобу, воно здатне звільнити і від гріхів.

У той час люди гріх і хворобу вважали двома сторонами медалі. Якщо одужувала людина, значить прощався гріх.

І в цьому випадку слова Христа були наглядно доведені.

Прощення гріхів може реально переживатися людиною. Так само як ми відчуваємо тягар гріхів, так само можемо відчути і звільнення.

Багато людей, коли розповідають про своє навернення, то пам’ятають радісне відчуття Божого помилування.

Слово Ісуса не лише дарує прощення а реально змінює життя. Зцілений пішов своїми ногами у свій дім прославляючи Бога. Усім було видно, що той став іншою людиною.

4.    Прощення гріхів дається лише на землі

У той день не всі почули і зрозуміли найважливіше. Лише паралізований. Він був найнещасніший зі всіх, і більше ніж мав потребу в Божій милості.

Він не сперечався з Христом, що у нього не було гріхів, він не сказав, що йому прощення не потрібне, а потрібне зцілення.

Він погодився з Господом, що прощення – це найважливіша річ у житті.

Можливість отримати прощення обмежене місцем і часом. Ісус завжди дуже чіткий у словах. Він сказав, що Його влада прощати гріхи обмежена часом земного житті людини:

24 Але щоб ви знали, що Син Людський має на землі владу прощати гріхи!

Ісус говорив про людей, які пішли ц цієї землі непрощеними, як про безповоротно загинулих.

Немає навіть натяку в Біблії про те, що участь померлих можна змінити. Це означає, що жодні свічки, жодна заупокійна молитва, жодні гроші нічого не дають.

Якщо людина помирає не прощена, вона йде в ад, і цього змінити після смерті не можливо.

1 Кор. 6:9

9 Хіба ви не знаєте, що неправедні не успадкують Божого Царства? Не обманюйте себе: ні розпусники, ні ідолопоклонники, ні перелюбники, ні блудники, ні мужоложники,

10 ні злодії, ні користолюбці, ні п’яниці, ні наклепники, ні розбійники Божого Царства не успадкують.

11 І такими були деякі з вас, але ви обмилися, ви освятилися, ви виправдалися Ім’ям Господа Ісуса Христа і Духом нашого Бога.

Ця обставина покладає на непрощену не розкаяну людину серйозну відповідальність не відкладати питання прощення гріхів на «потім», але шукати Господа, поки є ще і час, і можливість.

Дорогі друзі! Сьогодні сталося те, що ніхто з нас не очікував і не міг передбачити…

Моя дорога рідна сестра на 30 році життя відійшла у вічність до Бога!

Це була наша остання зустріч, яку Бог дав на м на землі…

ЇЇ відхід був дуже спокійний і мирний. Ніхто не знає причини, але останні кілька годин її важко було дихати і швидка не довезла її в лікарню…

Ніхто з нас не міг передбачити такого, але це було частиною суверенного Божого плану.

Ніхто з людей не має часу і можливості відкласти питання прощення гріхів на інший  час, бо у вас його може не бути…

Висновок

Фарисеї

Люди в цій історії не усі поверталися додому такими натхненими як колишній паралізований.

Фарисеї не відчували, що у них є потреба щось змінювати. Вони вважали, що то вони мають давати людям знання про Бога і про прощення. В цій історії вони критики і спостерігачі.

Їх абсолютно не турбувала історія паралізованого. Їм було байдуже до того, що той зцілився. Цього дня вони стали ще більш злими.

Друзі

Ці люди прийшли як шукачі, вони розуміли, що друг має серйозні проблеми, які може виправити лише Ісус.

Незважаючи на перешкоди, вони не зупинилися, вони вірили і наполегливо ішли до вирішення проблеми.

Дві категорії людей були в одному і тому самому приміщенні. Двоє бачили одне і те саме чудо. Але одні пішли порожніми, а інші пішли з радістю від прощених гріхів і дива зцілення.

Якщо ти ідеш в церкву як горда людина, скептик, спостерігач, або просто за тим щоб взяти свій пакунок. Ви це і отримаєте. Ісусу немає вам що запропонувати.

Але, якщо ви ідете до Бога, як нужденна людина, як той паралізований, і ви вірите, що Господь може вам допомогти, простити ваші гріхи, примирити вас зі святим Богом, ви сьогодні підете з радістю і хвалою Богу.

Старе грецьке прислів’я каже: «Є лише один злочин більший за вбивство в пустелі, це знати де є вода, і не сказати».

Ми хто вже знаємо Ісуса, знаємо де є вода. Давайте розповімо нашим друзям, щоб вони могли знайти дорогу до прощення.

Якщо ти християнин, то коли ти помреш, будеш на Небі.

Якщо ти ще не знаєш Ісуса, якщо відчуваєш що твої гріхи ще не прощено, коли ви помрете, Ви потрапите в ад. Це не мої вигадки, це Біблія, це слова Христа.

Справжня причина, чому більшість людей ідуть в ад не тому, що вони роблять великі гріхи, а тому що щиро не просять Ісуса простити гріхи.

Люди думають: небо для добрих людей, а пекло – для поганих. Якщо ви зробите достатньо добрих вчинків ви підете в Боже Царство, а якщо робитимете погані, ваша участь в пеклі. Чи знаєте ви, що це не біблійна позиція, нажаль чимало людей вірять у це.

В Божому царстві будуть «погані люди». А в Пеклі можуть бути добрі.

Кандидатами на пекло є усі ті, хто свідомо відкинули пропозицію прощення гріхів, самовдоволенні люди, які думають, що зробили достатньо добра, щоб потрапити в Небо без реальної віри в спасіння Христа.

Реальна причина, через яку люди постануть на суд, полягає не у тому, що вони накоїли гріхів, а тому що не просили Господа їх простити.

Якщо ти хочеш бути прощеним, проси прощення у Бога. Не відкладай на потім, бо це найголовніше питання у житті. Його потрібно вирішувати сьогодні.

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.